‘NISAM NIKOM LIZAO DUPE’ Boro Nogalo o agoniji koja traje već godinu dana! Ne nazire se kraj

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Već godinu dana traje agonija na Srebrnjaku, a akter je i dalje Boro Nogalo. Nove detalje priče donosi RTL-ova Potraga.

“Kad vas udalje s posla, kad ne znate na čemu ste, kad vam nisu dali mogućnost da se opravdate pred Upravnim i Stručnim vijećem za mene je to otkaz”, rekao je Nogalo.

Povod toj najnovijoj priči prethodio je izvještaj koji je u bolnicu stigao sredinom studenog iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. Kontrolirali su nabavu usluga savjetovanja iz 2017. za projekt Translacijskog centra.

“Utvrdio je nepravilnosti koje se zovu cijepanje javne nabave – kad savjetovanje rascijepate na dva dijela ne morate ići u javni natječaj, ali morate barem javno objaviti i dati tri firme da se jave, a nije to napravljeno nego je direktno sklopljeno s jednim ponuditeljem”, izjavio je Ivo Dumić – Čule, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.


Agencija je odbila dati bolnici 260 000 kuna iz europskih fondova. Bolnica je pak protiv Nogala podnijela kaznenu prijavu i donijela odluku o udaljenju s radnog mjesta.

“Ana Stavljenić Rukavina potpisala je da tu priču nitko ne može dovršiti, nego da treba ići na direktan dogovor i tih 260 000 je sasvim normalna priča i netko tko je radio osam godina treba raditi još godinu ili dvije. Mreža znanja je dovršila priču i dobili smo 450 milijuna kuna”, poručio je Nogalo.

U veljači je dobio opomenu pred otkaz zbog istupa u javnosti. Zaposlenici su ga tada postavili za sindikalnog povjerenika.

“U tom slučaju poslodavac traži od sindikata suglasnost da bi mogao uručiti izvanredni otkaz, ukoliko to sindikat uskrati, onda poslodavcu ostaje mogućnost da tu suglasnost nadomjesti sudskom odlukom – odnosno mora pokrenuti sudski postupak u roku 15 dana. U tom intermediju, kada se traži suglasnost radnik bi i dalje trebao biti na poslu i obavljati svoje zadatke s obzirom da nije dobio otkaz – jer mu nije uručen”, izjavio je Srećko Posavec, odvjetnik Hrvatskog liječničkog sindikata.

‘Osnovni posao bolnice je dati odgovore na pandemiju alergija’

Unatoč objašnjenju ravnatelja Dumića-Čule, Boro Nogalo uvjeren je da mu namještaju.

“Postoji 450 milijuna razloga zbog čega su napravili to što rade i zašto su mi dali otkaz i zbog čega će ova priča otići u krivom smjeru i svodi se na to da će Hrvatska, to mi je žao, morati nadoknaditi 60 milijuna eura”, izjavio je Nogalo i dodao “nisam nikome lizao dupe.”

Toliko je vrijedan projekt Dječjeg translacijskog centra za koji je bolnica Srebrnjak novac povukla iz Europske unije.

Nogalo kaže da je osnovni posao bolnice na Srebrnjaku dati odgovore na pandemiju alergija.

“U ovom momentu 20 posto cijelog stanovništva pati od neke alergije i sve institucije traže rješenja. Naročito u pedijatrijskom periodu. To prevenirati znači zdravlje u odraslom periodu i mi smo dali te odgovore kroz osmišljavanje ovog projekta”, rekao je Nogalo.

Komentari