Nikad vraćeni krediti: Braniteljima i poduzetnicima otpisano 700 milijuna kuna duga

Pixabay

Budući da se krediti godinama nisu vraćali, ili su reprogramirani bez nade da će biti vraćeni, Vlada je jučer donijela odluku kojom je utvrdila uvjete za otpis oko 700 milijuna kuna kredita što su ih po različitim državnim programima dobili razvojačeni pripadnici Hrvatske vojske, ali i tvrtke preko nekadašnjeg Fonda za razvoj i zapošljavanje, piše Novi list.

Gotovo 482 milijuna kuna dodijeljeno je preko Fonda za zapošljavanje i razvoj, i to tvrtkama koje su završile u stečaju. Preostali iznos, koji je dodijelio isti fond, a koji je veći od 185 milijuna kuna, posljedica je gotovo nestvarne situacije u kojoj se Ministarstvo financija našlo.

Naime, kako bi se ublažila ekonomska kriza, Vlada Zorana Milanovića donijela je 2013. godine Uredbu kojom se, kao dio ukupnih mjera pomoći gospodarstvu, Ministarstvu financija, koje je preuzelo poslove ugašenog Fonda, omogućuje da i korisnicima kredita tog fonda odobri odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga, otpis ili djelomičan otpis potraživanja. Dodaje se da Ministarstvo financija nije postupalo po toj Uredbi. Već godinu dana kasnije Vlada je izmijenila uredbu i odobravala se samo obročna otplata kredita te otpis potraživanja s osnove kamata, dok otpisi na ime glavnice kredita nisu odobravani.

No, korisnici kredita pozivaju se na stečena prava, temeljem odluka koje je donio bivši Fond i Vladinu uredbu iz 2013. godine, pa su pokrenuli sudske postupke. Kako doznajemo, Ministarstvo je odobravalo ili odbijalo, ovisno o tome ispunjavaju li uvjete, zahtjeve onima koji su ih podnijeli, ali sada to kao stečeno pravo traže i oni koji zahtjev nisu podnijeli, a mogli su dobiti od 30 do 70 posto otpisa kredita. U Uredbi inače stoji da Vlada ili ministar financija “mogu”, ali ne “moraju” otpisati dug.


 

Komentari