NIJE IM LAKO! Liječnica iz KB Dubrava: ‘Imamo i po tri smrti u smjeni. Narode, stanimo na loptu’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Dramatična ispovijest stiže iz KB Dubrava. Anesteziologinja intenzivistica Marija Bilić opisala je kako izgleda jedan njen dan na poslu.

Kazala je i kako su ‘kapaciteti gotovo popunjeni, a sve se mijenja iz trena u tren‘.

Objasnila je i da je bolje da pacijenti koji su bez simptoma budu u svojim domovima.

MEDICINARI U KB DUBRAVA SU NA RUBU SNAGA! ‘Ne mogu, premoren sam, previše radim…’


“Oni kojima nedostaje kisika, uz kronične bolesti, oni trebaju biti smješteni u bolnicama. Njih 186 u KB-u Dubrava su hospitalizirani. Od njih su 24 u intenzivnoj jedinici, a 15 na respiratoru. Kod njih se iz minute u minutu mijenja stanje i potrebna je pomoć svih struka”, rekla je anesteziologinja.

Rekla je i kako je respirator samo stroj koji ne može funkcionirati bez čovjeka.

“Mi ih više puta intubiramo i više puta reanimiramo pacijente kako bismo ih mogli spojiti na respirator”, rekla je za N1.

Rekla je kako doslovno ne staju.

“Mi ne stajemo, radimo dvostruke, trostruke smjene, ulažemo nadljudske napore, i nije nam žao. Radimo od srca, i ja i kolege.

Oni koji ne vjeruju, neka dođu i vide. Ljudi koji su tu nisu uz svoje obitelji, bez bliskosti sa svojim obiteljima oni umiru. Mi smo u skafanderima, radimo invazivne metode, bodemo vene, stavljamo sonde, svjetlost je upaljena dan i noć, znamo imati po tri smrtna ishoda u smjeni od 12 sati. To utječe na psihu.

Dragi narode, stanimo na loptu, mi to možemo. Poštujte mjere, nosite maske, držite se distance i da tako odigramo ovu utakmicu”, kazala je.

Komentari