NEMA VATROMETA U PONOĆ! Hrvatski gradovi otkazuju novogodišnje dočeke

FOTO: Pixabay

Sutra ispraćamo izazovnu 2020. godinu. Iza nas ova godina ostavit će brojne materijalne štete, ali puno gore su psihičke posljedice koje slijede zato kako građani kojima su kuće stradale u potresu ne bi dodatno pretrpjeli stres zbog pucnjave vatrometa gradovi u Hrvatskoj odlučili su otkazati nogovodišnje programe.

Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar prvi su jučer objavili da otkazuju planirane novogodišnje programe i odmah uplaćuju po 150 tisuća kuna za pomoć Petrinji, a njihov primjer slijede i drugi hrvatski gradovi, objavio je u srijedu portal gradonačelnik.hr.

“Izražavamo sućut i solidarnost zbog posljedica snažnog potresa koji je pogodio Petrinju i petrinjski kraj. Duboko žalimo za tragičnim gubicima života i nastaloj šteti te želimo brzi oporavak ozlijeđenima. Naši gradovi stoje vam na raspolaganju i spremni smo pružiti pomoć”, poručila su gradonačelnici četiri dalmatinska grada u zajedničkoj izjavi.

Gradovi organiziraju prikupljanje humanitarne pomoći i smještaj za stradale obitelji, ali šalju i novac za početak obnove. Najveći iznos dosad, pola milijuna kuna, odlučili su izdvojiti u Samoboru. Konkretno, gradu Petrinji pomoći će se s 200 tisuća kuna, a Sisku i Glini s po 150 tisuća, a pomoć će biti uplaćena tijekom današnjeg dana.


Naime, kako su javili, Grad Opatija i Gradsko vijeće Grada Opatije iz vlastitih neutrošenih sredstava te gradske tvrtke i ustanove zajedno će uplatiti 300 tisuća kuna na otvoreni račun Crvenog križa za pomoć stradalima u razornom potresu. Đakovo i Rijeka odmah su donijeli odluku i već uplatili po 200 tisuća kuna, a Osijek će donirati 100 tisuća kuna. Iz pričuve je 100 tisuća kuna izdvojio i Grad Metković, te su u srijedu ujutro uplatili 70 tisuća kuna za Petrinji i 30 tisuća kuna Glini.

Isti iznos, 150 tisuća kuna donirat će i Grad Bakar i Industrijska zona Bakar. Grad Kastav najavio je da će potresom pogođenim područjima pomoći sa 75 tisuća kuna iz pričuve, a Bjelovar i Donja Stubica po 50 tisuća kuna. Isti iznos, 50 tisuća kuna, donirat će i Grad Zlatar i to 20 tisuća kuna za Petrinju, te po 15 tisuća kuna za Sisak i Glinu.

Požega će također pomoći s 50 tisuća kuna, a gradonačelnik Darko Puljašić najavljuje da će se gradski vijećnici HDZ-a odreći dviju vijećničkih naknada u korist stradalih koje će također biti nadodane i uplaćene za pomoć.

Trogir je odlučio otkazati novogodišnji vatromet i za pomoć Petrinji, Sisku i Glini uplatiti 70 tisuća kuna, a isto će napraviti i u Valpovu, Supetru i Vrbovcu. Financijsku pomoć najavili su i iz Belog Manastira.

Pomoć stiže i iz Europe, i to iz:  Austrije, Italije, Grčke, Rumunjske, Švedske, Češke, Slovenije, Srbije.

Komentari