NEMA SREDINE, HRVATI IH VOLE ILI MRZE! Milanović i Plenković prvi na listama omiljenih i omraženih političara

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Izgleda da su provokativni verbalni ratovi Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića podijelili hrvatsku javnost pa, prema mjesečnom istraživanju političkih preferencija CRO Demoskop, i predsjednik i premijer vrlo visoko kotiraju na listama najpozitivnijih i najnegativnijih političara u nas.

Plenković i dalje je najpozitivniji, iako bilježi pad od četiri posto. Slijedi ga Zoran Milanović, također s padom, ali manjim, od tri posto. Treći je izbor ministar financija Zdravko Marić, čiji je rejting porastao s 2,4 posto na 3,3 posto, prenosi RTL.

Tu su i novi šef SDP-a Peđa Grbin, Miroslav Škoro i Tomislav Tomašević, a izrazito je popularan i onaj mistični Nitko (18,4%).

Na listi “negativaca” prednjači Milanović, a slijede ga Plenković te Milan Bandić.


Predsjedniku je ovo najveći rast negativnog doživljaja od kada je postao predsjednikom, a samo u rujnu zabilježio je rast od čak pet posto. Da je negativan smatra 19,7 posto birača.

Negativni su, smatraju birači i Gordan Jandroković (3,3%), Milorad Pupovac (2,4%), Josipa Rimac (2,2%). U toj skupini su i Branko Bačić, Katarina Peović. Da su svi političari negativni tvrdi 8,1 ispitanika.

Od stranaka najpopularniji je HDZ kojeg bira 30,4 posto birača pa SDP s 18, 2 posto. Možemo! se popeo na treće mjesto s čak 9 posto.

Vrlo blizu trećoj poziciji su Most s 8,4 posto (u rujnu 7,6%) i Domovinski pokret s 8,2 posto (u rujnu 7,8%). S dva posto u rujnu, Stranka s imenom i prezimenom bilježi blagi rast rejtinga pa on iznosi 2,8%. Slijede HSS i IDS s nešto više od 1 posto.

Tek jedan posto imaju stranka zagrebačkog gradonačelnika, Pametno i Živi zid. Neodlučnih je pak 12,4 posto.

U konačnici, Pantovčak i Banski dvori ocijenjeni su s dobar (3), a dovoljan (2) dobio je Sabor.

Komentari