Nazire se kraj prometnog kaosa na Aleji Bologna i Vrapču? Evo gdje se planira izgraditi podvožnjak te koja je dokumentacija riješena

Jutarnje i popodnevne gužve u metropoli, u vrijeme kada svi idu na posao ili se vraćaju s posla, normalna su pojava u Zagrebu, no posebno iritantne i iscrpljujuće postale su gužve na zapadu grada. Nije to ništa novo. Duge kolone od aleje Bologne preko Vrapča do Ilice svakodnevne su scene s kojima se suočavanju stanovnici zapadnog dijela grada, a o rješavanju problema priča se već dvadeset godina. No, kako nam govori Aljoša Bosnar, vijećnik iz redova HDZ-a vijeća Gradske četvrti Podsused-Vrapče, i tome bi se uskoro moglo stati na kraj.

Aljoša Bosnar na lokaciji gdje je predviđena izgradnja podvožnjaka

Eppur si muove!

Kada smo već pomislili da do rasterećenja ceste, koje je jedino rješenje tog prometnog kaosa, nikada neće doći, kao grom iz vedra neba pogodila nas je jedna sjajna vijest. Eppur si muove, reklo bi se! Naime, doznali smo da bi narednih godina, ako dakako bude bilo političke volje, konačno trebala krenuti izgradnja podvožnjaka, odnosno prometnice koja bi rasteretila sporne ceste.

Aljoša Bosnar, vijećnik s kojim smo razgovarali, otkrio nam je kako je neka dokumentacija već riješena, neka je u procesu rješavanja te da bi se, ako sve prođe po planu, u nekoj bližoj budućnosti moglo krenuti s radovima čiji će početak označiti kraj prometnih gužva u zapadnom dijelu grada.


“Krajem prošle godine, osnovali smo radnu skupinu u gradskom odboru Hrvatske demokratske zajednice. Ta se radna skupina bavila s amandmanima HDZ-a koji će biti naš prijedlog za konačni prijedlog Proračuna Grada Zagreba za 2020.godinu. S obzirom da sam iz ovog kraja, te da postoji već dvadesetgodišnji interes izvedbe podvožnjaka Medpotoki, koji bi uvelike rasteretio promet između dviju gradske četvrti, no i olakšao prohodnost za ljude koji u Zagreb dolaze iz Krapinsko-zagorske županije te zapadnog dijela Zagrebačke županije, tražio sam da se izdvoje sredstva iz gradskog proračuna za otkup dijela zemljišta kuda bi cesta trebala prolaziti, pošto je 7400 kvadrata u privatnom vlasništvu”, govori nam Bosnar.

Amandman HDZ-a

Da bi se uopće došlo do prvih dokumenata koji su potrebni da se išta krene, bilo je potrebno i nešto upornosti.

“Višekratno sam nazivao i bio dosadan po gradskim uredima, da nam izdaju lokacijsku dozvolu. Na temelju našeg traženja, izdali su ju u 11.mjesecu 2019. godine. Međutim, poznavajući proceduru, tražio sam da se odmah krene i u izradu parcelacijskog elaborata. On je potreban da bi se točno definirale površine čestica koje će biti kasnije predložene za otkup vlasnicima. Nakon parcelacijskog elaborata, radi se elaborat procjene i vrijednosti zemljišta. Oba elaborata sa lokacijskom dozvolom predaju se u gradski ured za imovinsko-pravne odnose, a nakon toga oni stupaju u kontakt s vlasnicima zemljišta. Ukoliko se to zemljište otkupi, te kada ta cijela trasa bude vlasništvo grada Zagreba, više nema nikakvog razloga, odnosno potrebna je politička volja da se to uvrsti u program građenja za neku od nadolazećigh godina. Mi bi naravno htjeli da to bude u programu za 2021.godinu”, objašnjava daljnju proceduru vijećnik gradske četvrti u kojoj bi pothodnik trebao biti napravljen.

Lokacijska dozvola za gradnju pothodnika

Tim velikim zahvatom, riješio bi se višegodišnji problem, a njime bi prestala jutarnja agonija koju svakodnevno proživljavamo. Bosnar nam otkriva kako su mu u gradu kazali da bi već u rujnu dokumenti trebali biti gotovi te da bi se tada moglo krenuti u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno otkupa zemljišta.

Čestice koje su obuhvaćene u projektu

Podvožnjak bi se gradio kod ulice Medpotoki, par stotina metara od igrališta NK Ponikve. Cesta bi nadalje vodila preko stare Samoborske, Šoljanove ulice sve do Zagrebačke avenije. Tim bi se projektom ne samo rasteretila sadašnja trasa, već bi stanovnici zapadnog dijela grada bilo bolje povezani s ostatkom grada.

Lokacija na kojoj je predviđena gradnja

Sada, dok još trpimo ranojutarnje kaose, ponekad imamo osjećaj da smo odsječeni od metropole te da su na zapad mnogi zaboravili, iako je ovaj dio grada itekako važan. U svakom slučaju, činjenica da se nešto radi po tom pitanju daje nam nadu da ćemo kroz koju godinu ovim dijelom prometovati bez stresa i nervoze.

Ako, dakako, gradski oci za nas na zapadu budu imali milosti, odnosno sluha za probleme s kojima se svakodnevno suočavamo.

Od ponedjeljka novi kaos u prometu, pripremite se za kolone: Evo koje ulice se zatvaraju

Komentari