NASTAVAK SVEUČILIŠNE DRAME: Na sve više fakulteta priča se o odvajanju od Sveučilišta u Zagrebu

hr.wikipedia.org

Kao što smo već pisali, drami oko Sveučilišta u Zagrebu i aktualnog rektora Damira Borasa ne nazire se kraj.

Nakon što je Senat potvrdio njegovu odluku o smjeni dekanice Filozofskog fakulteta i cijele njegove uprave, nezadovoljstvo godinama Borasove vladavine Sveučilištem jednostavno je eruptiralo.

Najprije su se pojavile glasine da zbog rektorovih odluka Filozofski Fakultet uz još jedno sveučilište ozbiljno razmišlja o tome da se odcijepe od Sveučilišta u Zagrebu. Sada tu odluku, kako piše Telegram, ozbiljno razmatra sve više zagrebačkih fakulteta.

Telegram piše i da ovo nije prvi puta da fakulteti razmišljaju o napuštanju Sveučilišta. Zadnji se puta o tome šuškalo 2018. godine kada je rektor Boras ponovo izabran na tu funkciju. No, stvari su sada navodno malo ozbiljnije.


Da fakulteti razmišljaju o toj odluci, najprije je dao naslutiti profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Nils Paar, kada je prošlog tjedna nakon smjene dekanice filozofskog napustio Senat sveučilišta. tom je prilikom izjavio da bi unutar PMF-a trebali raspraviti žele li ostati “dio ovakvog Sveučilišta ili je potrebno zajednički s drugim zainteresiranim fakultetima tražiti nova rješenja izvan Sveučilišta u Zagrebu”.

Nakon te izjave, o ovoj su se temi za Telegram oglasili i profesori s drugih zagrebačkih fakulteta. Iako ističu da njihove stavovi za sada nisu službeni stavovi fakulteta, svi su izvori potvrdili da se otvoreno promišlja o toj ideji.

Iako im je dosta takvog upravljanja Sveučilištem u Zagrebu, priznaju kako je odcjepljenje od njega gotovo da i nemoguća misija.

“Razgovori o izlasku pojedinih sastavnica (op.a. fakulteta) sa Sveučilišta se intenziviraju kao posljedica recentnih događaja. O tome se razgovara nikad otvorenije, stavovi nisu unisoni, ali to je tema koja više nije tabu, o njoj se, barem na hodnicima Filozofskog fakulteta, razgovara vrlo otvoreno”, kaže Telegramov sugovornik s tog fakulteta.

Isti profesor napominje da je jedan od velikih problema i centralizirana dodjela proračunskih sredstava Sveučilištu, što je povećalo moć rektora i pogoršalo već ionako tešku situaciju za fakultete. Kaže da je tako stvoren klijentelistički odnos između rektora i fakulteta.

Profesor pak s FER-a za isti portal kaže da je velik problem što je Sveučilište previše glomazno i ima mnogo sastavnica, pa je problem upravljanja njime još veći. “Radi se zapravo o skupu međusobno nezavisnih ustanova od kojih svaka, prema tumačenju Ustavnog suda, ima svoju autonomiju. Tako da zajedničkog puta, misije, vizije na ovom Sveučilištu zapravo i nema”, kaže.

Na žalost, priznaje da je to gotovo nemoguća misija jer bi se izdvajanje fakulteta sa Sveučilišta u Zagrebu trebalo izglasati dvotrećinskom većinom Senata, to jest istom onom većinom koja je donijela spornu odluku o smjeni dekanice filozofskog. Osim Senata, odluku o osnivanju novog Sveučilišta oko kojeg bi se okupili odcijepljeni fakulteti donosi i Sabor. Na taj su se način formirala sveučilišta u Rijeci, Zadru i Slavonskom Brodu.

Komentari