Nakon pucanja zeleno-lijeve koalicije, Radnička fronta otkrila svoju stranu priče

Photo: Boris Scitar/Vecernji List//PIXSELL

Čini se da su nesuglasice unutar Zeleno-lijeve koalicije bile nerješive zbog čega je došlo do raspada. Povodom toga, Radnička fronta oglasila se o optužbama Tomislava Tomaševića da je uzrok raskola unutar stranaka sporni ultimatum.

Iz stranke opovrgavaju navedeno, te tvrde da je Katarina Peović trebala biti kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke na osnovu rezultata u VII. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima.

“Radnička fronta 7. prosinca primila e-mail poruku od stranke Možemo! u kojoj nas informiraju o svojoj odluci da na idućim lokalnim izborima izađu s Orahom i Novom ljevicom, no ne i s Radničkom frontom. Ta nas je odluka iznenadila no još više smo iznenađeni navodima stranke Možemo! o navodnim ultimatumima koje je Radnička fronta davala dojučerašnjim koalicijskim partnerima.

Za nas je zajednička kandidatura Katarine Peović nakon fantastičnog rezultata u VIII. izbornoj jedinici samorazumljiva u istoj mjeri kao i kandidatura Tomislava Tomaševića za gradonačelnika Zagreba. Kandidatura naše članice nije upućena kao ucjena kako to kažu u Možemu!, već je predložena partnerima u rujnu ove godine na što do jučer nismo dobili konkretan odgovor nego danas na kraju samo ovakav zlonamjerni spin o našem ultimatumu. Napominjemo da je Katarina Peović bila nositeljica VIII. izborne jedinice na parlamentarnim izborima upravo zajedničkim dogovorom cijele koalicije.


Fokus Radničke fronte na Rijeku, Kvarner i Istru niti tada niti danas ne dolazi slučajno, već smo za razliku od dojučerašnjih političkih partnera tamo organizirani i djelujemo čitav niz godina. To potvrđuje i činjenica da smo u dobroj vjeri prepustili stranci Možemo! kandidacijske liste u četiri zagrebačke jedinice, stoga ova njihova odluka još više iznenađuje.

Od rujna kada je kandidatura predložena na posljednjem zajedničkom sastanku kojega smo imali kao koalicija nismo zaprimili nikakav odgovor, iako smo ga više puta pismeno tražili. Umjesto toga, dobili smo odgovor da Možemo! odnosno Zagreb je naš! ne namjeravaju s nama izlaziti na lokalne izbore.

Čvrsta želja Radničke fronte, kao jedne od stožernih članica i najaktivnijih stranaka Zeleno-lijeve koalicije, bila je da se taj ujedinjeni pohod ljevice i dalje nastavi, uvjereni kako bismo kroz sljedećih nekoliko izbornih ciklusa zajedno znatno ojačali i otvorili mogućnost da obespravljena društvena većina preuzme demokratske procese odlučivanja o ključnim pitanjima za sve. Nažalost, iako je Radnička fronta i dalje i više nego spremna na svaku konstruktivnu suradnju na ravnopravnim osnovama, d o toga, čini se, na predstojećim lokalnim izborima, i ne krivicom RF-a, neće doći .

Stoga najavljujemo samostalan izlazak Radničke fronte na lokalne izbore na proljeće, uz moguću lokalnu suradnju sa srodnim političkim opcijama. Uvjereni smo da ćemo pogotovo dobre rezultate ostvariti u Zagrebu, Rijeci i Puli, naglašavajući našu kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke Katarinu Peović”, stoji u priopćenju Radničke Fronte.

Podsjetimo, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević izjavio je danas da je članstvo Možemo! i Zagreb je naš! odlučilo da na lokalne izbore neće ići s Radničkom frontom (RF) zbog ultimatuma stranke da kandidatkinja za riječku gradonačelnicu treba biti Katarina Peović.

Komentari