NAJMOĆNIJI NARKOBOSSOVI BALKANA! Čitajte ako smijete: Ljudi od kojih se ledi krv u žilama

Pixabay

U Španjolskoj su sve prisutniji članovi kriminalnih skupina iz istočne Europe, kao što su Albanija, Crna Gora, Hrvatska te Bosna i Hercegovina, stoji u subotnjem priopćenju njihove policije Civilna garda i to nakon što je ondje zaustavljena jedrilica s trojicom hrvatskih državljana kod kojih je pronađena tona kokaina.

”Kriminalne skupine iz navedenih država nalaze se mahom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog oceana kao što su Kanarski otok, sjeverna pokrajina Galicije te južna obala Španjolske”, navodi se nadalje u priopćenju u kojem se dodaje kako se skupine koje tamo operiraju smatraju odgovornima za veliki dio uvoza kokaina u Europu. Podsjetimo, Civilna garda prošlog tjedna presrela je hrvatsku jedrilicu zapadno od La Palme, a jedrilicu koja je plovila pod našom zastavom činila su tri hrvatska državljanna kod kojih je nakon pretrage pronađeno 980 paketa s tonom kokaina.

”Prema procjenama španjolskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu“, priopćeno je tim povodom iz hrvatske policije. Inače, po svemu sudeći kriminal ne poznaje granice, pa je tako jasno kako mafijaško podzemlje o kojemu se godinama progovara kao o svojevrsnom misteriju itekako živi. Još sedamdesetih balkanska mafija haračila po zapadnoj Europi, dok je Jugoslavija bila pošteđena zbog dogovora sa zloglasnom Udbom. Inozemni novac rasipan je u Jugoslaviji, a država im je pak za to jamčila putovnice te od njih naručivala mutne akcije. Očito je da je i tržište droga itekako aktivno na ovim područjima, što potvrđuju i podaci. Canabis je glavna, ali ujedno i najzastupljenija ilegalna droga kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj Europi potvrdili su to svojedobno podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema tim podacima, na drugom su mjestu amfetamini, a među opijatima najčešće se rabi heroin. Ujedno, najviše je liječenih ovisnika u Zadarskoj županiji.

Najmlađa osoba koja je eksperimentirala sa psihoaktivnim drogama imala je 13, a najstariji evidentirani ovisnik čak 76 godina, a na liječenju je pet puta više muškaraca nego žena. Čak sedam županija ima višu stopu ovisnika od hrvatskog prosjeka, a osim Zadarske prednjači i Istarska te Šibensko-kninska županija. Među liječenima zbog ovisnosti najveći je broj osoba sa završenom srednjom školom, njih 67,6 posto, a 37,6 posto liječenih ovisnika imalo je djecu. Eksperimentiranje sa psihoaktivnim sredstvima počinje u dobi od oko 16 godina, a prvo uzimanje heroina u prosjeku s oko 20 godina. Na međunarodnom prisutni su toksični sintetski kanabinoidi, a u europskom izvješću upozorava se i na veliku prijetnju odnosno opskrbu drogom putem interneta. A koliko je utjecaj droge te kako žive dileri na ovim područjima hrvatska javnost svjedočila je svojedobno kada je pred policiju dolijao hrvatski Escobar Stjepan Prnjat, 44-godišnjak uhićen zbog šverca sto kilograma kokaina iz Južne Amerike. Dotični je kako se može saznati iz njegove osebujne i opskurne biografije od ranije dobro poznat policiji, jer zbog krijumčarenja droge policije više europskih zemalja uhitile su ga u studenom 2007. godine u blizini Frankfurta.


Tajna operacija “Kolovoz” otkrila je da se radi o velikoj skupini krijumčara drogom, koju predvodi Prnjat, a krijumčarska skupina bila je zadužena za pribavljanje droge hrvatskom, i zapadnoeuropskom narkotržištu. Radi se uglavnom o kokainu, i heroinu, a na teret im se stavljala i trgovina bijelim robljem diljem Europe. Mlade istočnoeuropljanke prisiljavali su na prostituciju, a s nekima od njih i sami su ”provodili vrijeme”.

Skupina krijumčara rasprostranila se duž Europe, a ono što posebno ledi krv u žilama priče su o najpoznatijim narkobosovima s Balkana.

”Bog i batina”, tako je svojedobno srpski premijer opisivao narkodilera Dragoslava Kosmajca čija je elitna vila u Beogradu pretresena od strane policije 2014. godine, a nakon uhićenja saznalo se da je riječ o čovjeku koji je drogu dilao za cijeli Balkan. Ujedno, srpski mediji pisali su o desetak lokala koje ima te da sam prikuplja novce od najma. Pretpostavljate? Loše se pisalo onima koji novac za najam nisu imali.

Kosmajčeva supruga i sin Lazar također su osebujne figure budući da na njih glasi oružje koje je policija pronašla u njihovome domu, a za što su posjedovali dozvole. A da se od uhodanog biznisa ”solidno” živi govori podatak kako su Kosmajčevi registrirani na 13 adresa, posjeduju kuće, stanove, salone, a imovina im je vrijedna 10,7 milijuna kuna. Pater familijas je vlasnik šest lokala koji vrijede 1.1 milijun kuna, ali i suvlasnik čak 31 stana. O da, dobro ste pročitali!

KRALJEVI KOKAKINA

Za balkanskog ”kralja kokaina” slovi Darko Šarić koji je četiri godine bio tražen zbog krijumčarenja 5,6 tona kokaina. A čini se da je Šarić ravnopravno proširivao biznis, budući da se za njim tragalo i zbog umiješanosti u likvidaciju više ljudi, ali i pranje novca. On se pak za to vrijeme dok je policija tragala skrivao po državama Južne Amerike, a srpski tabloidi pisali su da se podvrgao čak i plastičnim operacijama kako bi promijenio izgled.

Za ovu ”veliku ribu”, srpska tajna služba isplela je posebnu mrežu, odnosno grupu koja je mjesecima za njime tragala, a kada je postalo jasno da su ga pronašli te da će ga uhititi, ovaj im je doskočio i sam se predao. U pratnji specijalaca 2014. godine stiže u beogradsku zračnu luku, te od tada dane krati iza rešetaka.

Inače, Šarić je s kumom Draganom Tošićem iz Ljubljane organizirao kriminalnu skupinu iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore te s dva milijuna eura u gotovini u Urugvaju pribavio 2171 kilogram kokaina. Novcem od droge Šarić i ekipa kupovali su hotele, noćne klubove, restorane, bijesna vozila i sve ostalo što bi im srce poželjelo. Šarićev imetak danas iznosi oko 27 milijardi dolara, što ne čudi budući da je i u ranijim akcijama vrlo uspješno krijumčario kokain, diljem Europe pa i svijeta.

Ovim osebujnim biografijama valja pridružiti i onu Luke Bojovića, čovjeka koji je afganistanskim i južnoameričkih heroinom pokorio Europu, konkretnije Njemačku i Austriju. Biznis je to koji mu je na mjesečnoj razini osiguravao milijune, a u medijima diljem EU proglašen je ključnim i najmoćnijim europskim narkobosom, kojemu se spočitava i 20 ubojstava, a i Bojović je vrlo uspješno izbjegavao policiju transformacijama izgleda. Prilikom uhićenja koje se odvilo u Španjolskoj, ondašnja policija u domu mu je pronašla računala, prigušivače, oružje i mnoštvo druge zanimljive opreme te između ostaloga i ”skromnih” 500 tisuća eura.

Njegovi ljudi Srećko Kalinić i Miloš Simović povezuju se s ubojstvom srpskog premijera Zorana Đinđića. Njihova imena punila su i stupce hrvatskih medija nakon što je na zagrebačkom Jarunu pronađeno tijelo srpskog kriminalca Cvetka Simića.

Svojedobno se i hrvatska javnost zaintrigirala crnogorskim narko šefom Safetom Kalićem, i to zato što mu je na svadbi pjevala Severina, čiji je video s te osebujne proslave kružio internetom. Inače, Kalić je crnogorski kralj heroina, a uz to bavi se hotelijerstvom i ugostiteljstvom, na njegovo ime vođene su i tri tvrtke, a koliko je vrijedna njegova imovina nije poznato.

https://www.zagreb.info/crna-kronika/poznati-detalji-stravicnog-ubojstva-na-savici-muskarac-je-i-brata-zaklao-a-potom-se-bacio-s-balkona/286105/

Komentari