Mrak Taritaš uoči izglasavanja: Ne dižem ruku, zakon o obnovi je mrtvo slovo na papiru

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

„Zakon o obnovi Zagreba ima nekoliko slojeva problema. Ako ste neke probleme željeli riješiti hitno, onda je zakon trebao biti hitan i to smo propustili. Ako želite ići u jednu ozbiljnu rekonstrukciju, onda morate shvatiti sve elemente te ozbiljne rekonstrukcije i transformacije grada Zagreba. Ovaj zakon ne daje odgovore“, komentirala je jutros predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Dodala je kako tijekom današnje sjednice Sabora kada će se glasovati o raspravljenim zakonima, među kojima je i onaj o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, neće dignuti ruku za zakon jer je „mrtvo slovo na papiru“, prenosi N1.

„Voljela bih da je zakon drugačiji, da ga možemo podržati, da imamo zakon koji će sutra, prekosutra dati neke odgovore, no nažalost takav Zakon nećemo dobiti“, zaključila je.

S druge strane premijer Andrej Plenković odbacio je primjedbe da su prihvaćeni amandmani bili uglavnom tehničke prirode.


„Nisu baš, bilo je dosta suštinskih. Većina ih je došla od nekoga tko se razumije u građenje, arhitekturu, znamo tko stoji iza kojeg amandmana. Neki su poboljšali i samu pravnu kvalitetu, ovo je završen zakon i drago mi je da ukoliko danas dobijemo veliku potporu, da će to biti veliki plus za sve”, kazao je Plenković.

„Ja sam kazao od početka, od prvog pitanja u procesu da nam treba dovoljno vremena, inputa struke, pažnje za zakon koji mora biti dugoročan, održiv, kvalitetan i nastojali smo prihvatiti skoro sve što smo smatrali da je u okviru koncepcije i poboljšanja zakona. Ono što govorimo, to i radimo”, izjavio je, piše N1.

U Saboru glasovanje o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu i okolici

Komentari