Ministrica Murganić odgovorila na prozivku Jelene Veljače

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon jučerašnjeg dvosatnog sastanka, na kojem su prisustvovali Andrej Plenković i predstavnice inicijative #spasime, dogovorena je izmjena kaznenog zakona, uspostava linija pomoći za žrtve nasilja te otvaranje sigurne kuće u svim županijama.

Ministrica Nada Murganić koja je povodom toga gostovala u HRT-ovoj Temi dana prenijela je zaključke sastanka, a osvrnula se i na kritiku Jelena Veljače, suorganizatorice prosvjeda, koju je uputila na račun ministrice.

“Ja bih zaista rekla da podržavam svaku inicijativu i ovaj medijski prostor koji su oni zauzeli svakako će dobro doći svima nama koji imamo jednaki cilj – što veću zaštitu i prevenciju od nasilja. Posebno bih istaknula i da su u današnjem dvosatnom razgovoru i predstavnice ove inicijative vidjele da je nama danas bilo lako njima predočiti da smo mi svi iz pojedinih resora koji smo bili prisutni, na tragu svih tih rješenja koje su one rekle”, komentirala je Murganić.

“Što se tiče izjave gospođe Jelene Veljače, ja sam u sustavu 38 godina, sve što je ona pričala i sve patnje tih žena su meni bliske. Ja sam, uz onaj svoj redovan posao, bila godinama i volonterka i partner u ženskoj grupi Korak, u skloništu za žrtve nasilja u Karlovcu, i meni je jedino užasno da bilo tko mora prolaziti ovakve patnje kao što su prolazile ove žene” dodala je, zaključivši kako je Veljačina opaska komentar na koji ona ima pravo.


Podsjetimo, Jelena Veljača je kritizirala ministricu jer se nije ispričala za izjavu “tako je to u obitelji” za koju Veljača smatra da je legitimacija nasilja. Također je izjavila da bi se ministrica trebala osjećati “užasno zbog toga što se žrtve nasilja obraćaju njoj na društvenim mrežama, a ne sustavu koji bi ih trebao štititi”.

 

Komentari