Ministar govorio o pravilima u školama, pohvalio vrtiće pa potvrdio: Problem malog Šimuna je riješen i dijete kreće u vrtić najkasnije sutra!

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Objavio je hoće li se sankcionirati učenici i nastavnici koji ne budu nosili maske, kako će funkcionirati online nastava, hoće li biti dodatnih zapošljavanja, a komentirao je i masovne pritiske roditelja na obiteljske liječnike zbog ispričnica.

Što ako učenici odbiju nositi maske?

“Prvo će obavijestiti roditelje, može poslati dijete kući, obaviti razgovore. To je put i pedagoška mjere koju treba primijeniti”, kaže Fuchs.

A ako je nastavnik u pitanju, isto će ga slati kući?


”Njih neće poslati kući. Ne mogu vam generalno odgovoriti, da ne bi netko rekao da smo mi od tud propisali sankcije, ali u nekakvom radnom procesu postoji određena subordinacija čelnog čovjeka, institucije i zaposlenika”, kaže ministar.

Roditelji masovno traže ispričnice zbog straha od zaraze, a  liječnici traže preciziranje kriterija tko je i zašto rizična skupina i kome dati ispričnicu.

”Ne definira Ministarstvo znanosti rizične skupine, simptome i bolesti, to je medicinska kategorija”, rekao je ministar.

“Mi smo uputili dopis gdje smo zatražili da se definiraju rizične bolesti i stanja, ne samo kod djece nego i kod nastavnika, i to se onda spušta prema liječnicima primarne zdravstvene zaštite”, dodaje.

Kad dijete ide u smaoizolaciju, mora ići i jedan roditelj. A poslodavci?

“Ista stvar kao i da je jedan od supružnika pozitivan i da se drugom odredi samoizolacija. To je regulirano i ne mogu poslodavci ići kontra zakonskih propisa. Nadam se da neće”, kaže ministar.

Vrtići i pridržavanje epidemioloških mjera i slučaj malog Šimuna

Što se tiče pedagoške godine u vrijeme korone, Fuchs je pohvalio sve vrtiće da za sad sve funkcionira odlično. Ipak, u javnosti je odjeknula vijest o malom Šimunu, 100-postotnom invalidu, kojemu je vrtić Maslačak u Županji uskratio upis uz obrazloženje da je za dječaka potrebna posebna skrb, što nije navedeno u liječničkoj dokumentaciji. Roditelji su se, između ostaloga, javili i Ministarstvu obrazovanja. Na pitanje u kojoj je to fazi, Fuchs je kratko i zadovoljno rekao:

”Došao je taj upit, to je riješeno i mali Šimun ide u vrtić. Ako već danas nije krenuo, onda će sutra“, zaključuje Fuchs.

Komentari