Ministar Fuchs: ‘Nisam zagovornik toga da djeca pod svaku cijenu ostaju u školama’

FOTO: Davorin Višnjić/PIXSELL

Ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, komentirao je prelazak škola na online nastavu.

“Od početka čitavog ovog polugodišta i u pripremama koncipirali smo čitav niz preporuka i dokumente koji su trebali olakšati svim školama kako se uhvatiti u koštac s pandemijom i mislim da smo u velikoj mjeri odradili dobar posao. Završavamo polugodište unatoč pandemiji tako da ćemo svega pet dana plus tri dana neposredno prije Badnjaka završiti školsku godinu. Definitivno je ovo polugodište završilo s puno više nastave nego što je bilo prošle školske godine u ovo vrijeme, kada pandemije nije bilo”, rekao je Fuchs za N1.

Rekao je da će na online nastavu prijeći škole u svim županijama.

“Prijeći će škole u svim županijama, danas sam dobio podatke. Pored onih osnovnih, koje su već ranije zbog izrazito loše epidemiološke situacije prešle sa srednjim školama na online nastavu, sada su odlučile ostale županije slijediti taj primjer ne bi li to bila još jedna dodatna mjera, iako imamo županije gdje je i situacija dobra.


S druge strane, znate da smo odlučili da se školski praznici pomaknu do 18. kako bi se dobio što veći period škola koje su u mirovanju. Nakon 18. će se djeca vratiti u škole. Nadam se da će epidemiološka situacija govoriti tome u prilog kada do toga dođe”, objasnio je ministar.

‘To bi bilo krivo i ne bi bilo u redu’

Objasnio je da nije “zagovornik toga da djeca pod svaku cijenu ostanu u školama.”

“Nisam zagovornik toga da djeca pod svaku cijenu ostaju u školama. To bi bilo krivo i ne bi bilo u redu, ja samo pokušavam potpuno trijezne glave procijeniti koje su koristi, a koje štete i trebamo li iz toga povući ovaj ili onaj zaključak. Naravno, ako se situacija bude i dalje drastično pogoršavala, ako se donesu još veće mjere u smislu ograničavanja, nećemo mi biti ti koji će stajati na putu donošenja takvih mjera. Mi se konzultiramo i s Nacionalnim stožerom i intenzivno razgovaramo s lokalnim stožerima”, odgovorio je na pitanje o tome hoće li inzistirati na tome da škole budu uživo i nakon 21.12.

Rekao je i da povećanje od četiri posto za učitelje kreće od 1. siječnja iduće godine.

Komentari