Luksuz za spašene životinje: Zagreb gradi oporavilište vrijedno 22 milijuna kuna

Foto: ZG Zoo

Ukoliko građanin pronađe ozlijeđenu životinju na ulici nazove Dumovec koji pokupi životinju i vozi ju u Zoološki vrt u Zagrebu, gdje ju doktorica Ingeborg Bata pregleda. Ako ona ili Jadranko Boras procijene da će se oporaviti onda, životinja dok ne ozdravi ostaje u Maksimiru.

Ako ipak zaključe da se zbog ozljede ne može vratiti u divljinu, prelazi na skrb udruzi koju Inga vodi, AWAP-u, koja zbrinjava divlje životinje. Njima ZOO Zagreb, tvrde za Jutarnji list plaća za brigu o životinjama koje prelaze na njihovu skrb. No to će uskoro biti prošlost.

Ako sve bude u redu, prvog dana rujna iduće godine u Zagrebu bi se trebalo početi graditi oporavilište za divlje životinje. Bit će smješteno u Dumovcu. Zgrada će imati prizemlje i kat: u prizemlju će se smjestiti psi, tako da će se kapaciteti Dumovca povećati i to za 40 bokseva. Na prvom katu nalazit će se 18 prostorija za divlje i egzotične životinje.

“One će omogućiti znatno bolje uvjete za intenzivnu skrb o mladunčadi i odraslim jedinkama šišmiša, sitnih sisavaca, ptica grabljivica i sova, ptica pjevica, gmazova…. Oporavilište će imati i grijane prostorije za držanje egzotičnih vrsta ptica i sisavaca te izolaciju velikih zvijeri. Bit će tamo i dvije karantene: jedna za ptice opremljena hepa filterom i druga za ostale životinje. Novi objekt oporavilišta moći će pružiti skrb za 338 životinja te za preko 30 zaštićenih vrsta životinja”, ističe ravnatelj ZOO Zagreb Damir Skok za Jutarnji, u čijem su sastavu Dumovec te Spomengaj.


Ovisno o vrsti i mogućnostima, životinje nakon oporavka ili okončanja postupka mogu biti puštene u prirodu ili smještene u nekoj drugoj instituciji. Projekt je težak više od 22 milijuna kuna.

Komentari