LOŠE PROGNOZE Epidemiologinja HZJZ-a: ‘Ovaj tjedan očekujemo dnevno i 2000 novozaraženih!’

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Goranka Petrović, rekla je kako se i ovaj tjedan očekuje rast broja novooboljelih.

Također, nada se da će dosljednom primjenom mjera koje su donese ipak zaustaviti daljni rast, kazala je.

“Do kraja tjedna broj novooboljelih bi mogao biti oko 2 tisuće dnevno. Virus je uspostavljen i njegova cirkulacija je široka te ovim putem još jednom pozivam građane da ozbiljno shvate situaciju i da se drže mjera”, kazala je Petrović u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog.

Profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Ozren Polašek, kazao je kako smo proljetos imali manji broj zaraženih, ali je bila veća smrtnost.


“Intenzitet ovog broja zaraženih nas je iznenadio, posebno kada pogledamo zemlje u okruženju koje bilježe prilično velike brojke slučajeva oboljelih, rekao je i dodao kako smo mi tijekom ljeta imali dva do tri puta manju stopu smrtnosti. Upravo stoga su se ljudi počeli manje pridržavati mjera i to je rezultat brojki koje imamo ovih dana”, rekao je Polašek.

Epidemiolog Branko Kolarić kazao je kako je zabrinut da bi zdravstveni sustav mogao brzo postati preopterećen.

“Mjere koje su na snazi – pitanje je hoće li dovoljno smanjiti broj novozaraženih, a kažem, ja sam zabrinut da zdravstveni sustav može brzo postati preopterećen.

Popunjenost je kapaciteta bolničkih kreveta i to što vam zdravstveni djelatnici budu na bolovanju – puno liječnika, puno sestara je u Češkoj zaraženo pa onda ne mogu ni raditi. U tom smislu sam zabrinut, s obzirom na ovako veliko povećanje, da bi se nama moglo dogoditi nešto takvo”, rekao je Kolarić.

Komentari