ZAHVALIO ANTIFAŠISTIMA: Klisović subotu iskoristio za posjet Jakuševcu i poručio: ‘Mi ćemo se reviziji povijesti uvijek snažno suprotstaviti’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Do lokalnih izbora ostalo je tek nešto više od tjedan dana, pa kandidati ne miruju ni subotom. Joško Klisović tako je posjetio Jakuševac, odakle je Zagrepčanima čestitao Dan oslobođenja Zagreba te zahvalio svim antifašistima što su nas upisali među pobjednike u Drugom svjetskom ratu.

“Na današnji dan Zagreb je oslobođen fašističke vlasti. Mi ćemo se reviziji povijesti uvijek snažno suprotstaviti i zahvalit ćemo uvijek što je slobodna Europa sazdana na antifašističkim temeljima i što je današnja Hrvatska članica Europske unije”, rekao je.

“Cilj nam je učiniti Zagreb gradom bez otpada osnivanjem nove poslovne zone kružnog gospodarstva, gdje ćemo na cjelovit način riješiti pitanje problema otpada u Zagrebu, rekao je Klisović. I to na način da ćemo otpad pretvarati u sekundarnu sirovinu, u nešto korisno što može gospodarstvo ponovno koristiti u proizvodnji ili u drugim tehnološkim procesima.

Želimo grad osloboditi od smeća. To ćemo raditi s poduzetnicima za koje smatram da će naći interesa u tako jednom zajedničkom državno-javnom partnerstvu. Infrastrukturu koju će grad dati financirat ćemo iz EU fondova i kroz proračun.


Grad ćemo osloboditi od kanti i kontejnera koji dominiraju ulicama i šire smrad. Planiramo ih postaviti ispod zemlje. Jednako tako mislimo građanima omogućiti da plate račune za smeće prema količini koju su bacili, a ne prema volumenu ili neki drugi nepravedni način. To je mehanizam “plati koliko baciš”. Uvest ćemo nove tehnologije u gospodarenje i odvoz otpada, tako da će senzori postavljeni u kontejnere signalizirati kada smećara mora doći”, istaknuo je Klisović.

Renato Petek, kandidat za zamjenika gradonačelnika, istaknuo je da građani zaslužuju čist grad, u kojem građani neće biti ugroženi zbog zagađenja zraka, vode ili tla zbog otpada. Grad u kojem neće svake godine goriti odlagališta otpada ili pak mjesta u kojima se odvija reciklaža. Želimo osigurati sustav u kojem će profit od otpada imati Grad Zagreb, a ne kao do sada kumovi i prijatelji, i to je moguće ostvariti u jednom mandatu.

“Prije nekoliko dana nekoliko stotina metara od ovog mjesta bio je požar. Moramo urediti sustav da se to ne događa. Zagrepčani nikad nisu dobili izvještaj je li došlo do zagađenja zraka. Takve situacije su nedopustive i više se nikad neće dešavati”, rekao je Petek, istaknuvši da je to moguće ukoliko se uredi sustav i surađujemo samo s onim poduzetnicima koji žele biti čimbenici jednog ekološko-održivog sustava otpadom kakav će u Zagrebu zaživjeti.

Matej Mišić, kandidat na listi za Skupštinu i nositelj liste za Novi Zagreb-istok, prisjetio se da su neki političari na Jakuševcu prije četiri godine zabijali zastave, a onda se više nikada tu nisu pojavili. “U posljednje četiri godine u Skupštini s kolegom Petekom najviše smo inzistirali na rješavanju ovog problema. Kada slušamo pojedine kandidate za gradonačelnika, prvenstveno mislim na partnere iz “HDZ 365”, Davora Filipovića i Jelenu Pavičić Vukičević, kada govore kako će zatvoriti Jakuševec, a istovremeno su njihove stranke u Skupštini glasale za produljenje rada Jakuševca do 2029., iako smo znali da se treba zatvoriti do 31.12.2018., postavljamo pitanje: možemo li takvim kandidatima vjerovati i trebaju li im stanovnici ove četvrti vjerovati?

Svakog dana 100.000 naših sugrađana udiše nekvalitetan zrak kao izravnu posljedicu ovog odlagališta otpada. Više puta sam upozoravao pokojnog gradonačelnika, upravo ova gradska uprava i HDZ koji im je svesrdno pomagao u tome su omogućili da ovi građani ovdje budu građani drugoga reda”, rekao je Mišić.

!SDP i kolega Petek su protekli mandat kontinuirano upozoravali na ovaj problem, a ne samo prigodno prije izbora kao oni. Zato je vrijeme da s punim legitimitetom s ovog mjesta danas zatražimo povjerenje svojih sugrađana, da daju povjerenje Jošku Klisoviću i da napokon riješimo ovaj problem. Problem mogu riješiti samo oni koji su se problemom bavili kontinuirano”, zaključio je Mišić.

Komentari