Tomislav Tomašević obišao Cmrok: ‘Ovo je simbolično mjesto u borbi protiv klimatskih promjena’

Foto: Davorin Visnjic/pixsell

Gradonačelnički kandidat Tomislav Tomašević i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić u petak su govorili o Zelenom planu za Zagreb.

“Nalazimo se na Cmroku, koji je simbolično mjesto gdje je Grad Zagreb vidio svoje mjesto u borbi protiv klimatskih promjena. Ovdje su radili snježni topovi, koji su pravili snježne staze dok je temperartura u gradu bila 17 stupnjeva”, rekao je Tomašević.

“Moramo hitno krenuti u sanaciju vodoopskrbne mreže, dodao je i naglasio i da računi za struju rastu.

“U Zagrebu imamo oko 12 metara kvadratnih površine po stanovniku, a u Europi je prosjek bar 18”, rekao je Tomašević.


“Pitanje upravljanja otpadom jedno je od ključnih točaka našeg Zelenog plana, kao i energetska obnova zgrada”, rekla je Sandra Benčić, dodavši da je u sklopu energetske obnove cilj spojiti gradska i nacionalna sredstva s onima iz Fonda solidarnosti oko obnove nakon potresa. “To je apsolutno izvedivo, ali će zahtijevati puno umješnosti oko usklađenja i povlačenja tog novca”, rekla je Benčić.

“Što se tiče energetske obnove, treba odraditi i domaću zadaću. Što će na razini Zagreba napraviti najveće energetske uštede će biti upravljanje energetskim sustavom da se dođe do smanjenja jalove energije. Sramotno je da to već nismo napravili. Uz to ćemo raditi mini sustave obnovljivih sustava energije na već postojeće sustave. Nećemo graditi velike solarne elektrane, već ćemo to postavljati na zgrade i škole, kao i mikro vjetrenjače”, rekla je Benčić.

“Cilj nam je i zatvoriti Jakuševec, a za to trebamo potpuno promijeniti način odvođenja otpada. Zagreb je od svih europskih glavnih gradova bio zadnji po raspoređivanju otpada. Zadnji”, dodala je.

Komentari