Škoro na Savici dao podršku udruzi koja želi povećati pobožnost na kvartu: ‘Činilo se sve da se zabrani katolicima da izgrade crkvu’

Foto: Domovinski pokret

Miroslav Škoro, kandidat za gradonačelnika Zagreba, sa svojim zamjenicima dr. sc. Anom Lederer i dr. sc. Slavenom Dobrovićem, obišao je danas zagrebačku četvrt Savica gdje je govorio o urbanizmu i prostornom planiranju u gradu Zagrebu. Na konferenciji za medije u Parku Trnjanska Savica pridružila im se i gđa. Lili Gracin, predsjednica Udruge “Stepinčeva Savica”.

“U Zagrebu je učinjen urbanocid, a završni pečat dao mu je Zakon o legalizaciji koji je ozakonio divlju gradnju bez plana i vizije. Nužno je zaustaviti interese tzv. građevinske mafije koja je od sredine 90-tih intenzivnom gradnjom narušila vizuru i cjelinu grada Zagreba. Za razliku od vremena iz sredine 19. stoljeća kad se krenulo s urbanizacijom, mi smo sada svjedoci vremena u kojem moramo poštivati GUP iz 1986. godine. Nadam se da ćemo biti u prilici da ga barem izmijenimo, s obzirom da je donošenje novog GUP-a vrlo zahtjevan i dug proces”, rekao je Škoro.

Podržao i inicijativu Udruge “Stepinčeva Savica” 

“Nalazimo se u parku na Savici, koji je poznat i po tome što se činilo sve da se ospori pravo ljudima katoličke vjeroispovijesti da izgrade crkvu bl. Alojzija Stepinca koji je rođen baš na današnji dan. Moje je mišljenje da u ovom parku ima mjesta i za park i igralište, ali i za crkvu. Stoga, ako ćemo biti u prilici odlučivati i ako će većina građana Savice biti za gradnju crkve, mi ćemo to i učiniti”, naglasio je Škoro.


Predsjednica Udruge ‘Stepinčeva Savica’ Lili Gracin istaknula je kako je udruga osnovana s ciljem širenja pobožnosti prema bl. Alojziju Stepincu, ali ujedno i zbog nastojanja i želje da se na Savici izgradi crkva bl. Alojzija Stepinca.

“Savica ima više od deset tisuća stanovnika, od toga je dvije trećine katolika i to je dovoljan argument za gradnju crkve na Savici. Imamo pravo na primjerni prostor za prakticiranje svoje vjere. Već dvadeset godina slavimo svete mise u Osnovnoj školi Jure Kaštelana, a preko tjedna u maloj kapelici što je premalo za sve aktivnosti župe. Oni koji su do sada bili u moći, nisu htjeli izgraditi crkvu. Iako je prvotna lokacija za gradnju crkve bila predviđena u ovom parku, mi ne inzistiramo baš na toj lokaciji. Mi ćemo se složiti s bilo kojom lokacijom i neka o tome odluče urbanisti i arhitekti”, istaknula je Lili Gracin.

Vezano uz najavu Vlade RH o zabrani rada nedjeljom, Miroslav Škoro je istaknuo kako je trenutnoj vlasti baš sve sada bitno, a nije im bilo bitno ranije.

“Oni sada u zadnjih nekoliko dana obećaju i daju sve, od zabrane rada nedjeljom, dijeljenja Covid dodatka i drugih naknada. Zašto nisu dijelili i davali prije? Zato što su sada izbori. To je sramotno i jadno”, poručio je Škoro.

Komentari