‘ŠKORINA POBJEDA JE PLENKOVIĆEV KRAJ’ Analitičar o kandidaturi čelnika Domovinskog pokreta i HDZ-ovom ‘fejk kandidatu’

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Bilo je samo pitanje vremena, smatra politički analitičar i kolumnist Tomislav Stipić, kada će se pojaviti “ozbiljan kandidat desnice” u igri za tron Zagreba. A pogotovo nakon iznenadne i neočekivane smrti Milana Bandića. Iako kandidatura čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore još uvijek nije službena, o njoj se spekuliralo izvjesno vrijeme, još i dok je Bandić bio živ.

“Naprosto je nemoguće da se ne pojavi niti jedan ozbiljan kandidat desnice u odsustvu Milana Bandića, koji je uspješno ’predstavljao’ i desnicu i ljevicu, ali u zadnjih 10 godina više desnicu. Škoro ovime postaje najozbiljniji kandidat desnice i desnog centra na svibanjskim izborima i prilično dobro stoji. Vidjet ćemo u kojem će smjeru voditi kampanju, ali Škori se sada otvara prostor da, uz nezadovoljno biračko tijelo HDZ-a, potakne i Bandićeve birače, koji bi inače apstinirali, da mu daju glas”, rekao je Stipić.

Analitičar smatra da će mobilizirati kapacitet o kojemu HDZ-ov zalutali kandidat može samo sanjati, čak i uz svesrdnu pomoć Andreja Plenkovića.

“Upravo to je najveća prilika Škore, da zapravo odnese pobjedu pred Plenkovićem jer njemu su ovi izbori jako bitni, pogotovo zato jer ga je Bandićeva smrt zaskočila i sad u kampanju ide s fejk kandidatom”, objasnio je pa dodao:


“Škori dobro leži populizam, što je bila glavna odlika Bandića, ako uspije svoje desničarske prijatelje držati po strani, mogao bi doprijeti i do dijela umjerenog građanskog desnog centra, a u tom slučaju drugi krug se čini kao realna mogućnost. Škori uspjeh na ovim izborima treba da zadrži stranku na okupu, u slučaju da pobijedi, Plenković će biti u panici”.

Tvrdi i da izvorno biračko tijelo i članovi HDZ-a nisu na istoj valnoj dužini s Plenkovićevom vizijom light verzije HDZ-a kojemu je strateški partner SDSS. Ako Škoro napravi trijumf, nagalašava, nezadovoljnici u HDZ-u krenut će na Plenkovića i to može označiti početak političkog kraja premijera.

“Škoro je sada zaigrao rulet u kojem mora dobiti. Poraz, pa makar i ušao u drugi krug, za njegovu stranku gotovo sigurno znači kraj. Zato će HDZ učini sve da Tomašević dobije izbore, jer eventualnom pobjedom Klisovića, ojačao bi SDP, što predsjedniku HDZ-a nikako ne odgovara, eventualnom pobjedom Škore, Plenkovićeva koncepcija HDZ-a doživjela bi poraz i mogao bi si početi tražiti neko birokratsko mjesto u Bruxellesu. Ovi lokalni izbori odredit će mnoge sudbine, Miroslav Škoro za sada svoju drži u vlastitim rukama”, zaključio je, prenosi Dnevno.

Komentari