RUŠI REKORDE: Tomašević skupio više glasova od Bandića u najboljim danima

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Rezultat koji je na ovim izborima ostvario Tomislav Tomašević u prvom krugu, za gradonačelnika Zagreba, djeluje impresivno, naročito kada ga se usporedi s rezultatom kojeg su postigli ostali kandidati. Kandidat platforme Možemo! je u nedjelju dobio 147.631 glas, izvijestio je DIP, što znači da ga je zaokružilo više glasača nego četvero kandidata koji su iza njega zajedno.

S obzirom na to da ga je biralo 45,15 posto glasača koji su izašli na zaokružiti svog kandidata, Tomaševiću je do pobjede u prvom krugu nedostajalo nešto više od 15 tisuća glasova, odnosno manje nego što je ukupno osvojila šestoplasirana Vesna Škare Ožbolt.

Jasnije je o kakvom se dosegu radi tek kada se njegov rezultat usporedi s onim što je ostvarivao pokojni gradonačelnik prema čijim će se postignućima gledati sve što Tomislav Tomašević učini u svojem, osvoji li ga za dva tjedna, mandatu na čelu grada.

Najdugovječniji gradonačelnik u povijesti Zagreba, Milan Bandić, izravno je bio izabran tri puta, točnije na lokalnim izborima 2009., 2013. i 2017. godine. Na svim tim izborima Bandić je dobivao najviše glasova od svih kandidata u prvom krugu, baš kao što je slučaj s Tomaševićem u nedjelju.


Svejedno, Bandić nikada nije uspio pobijediti u prvom krugu, baš kao ni Tomašević nije pobijedio jučer. Najviše glasova Bandić je dobio u prvom krugu lokalnih izbora 2009. godine, njih 146.021. Taj je rezultat za 1.610 glasova slabiji od rezultata kojeg je ostvario Tomašević.

Kako do cilja?

Tako je Tomašević postao najuspješniji kandidat koji se ikada natjecao u prvom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba. Kako bi postigao taj cilj, Tomašević treba za malo manje od dva tjedna, 30. svibnja ove godine, dobiti glas oko 23 tisuće Zagrepčana više nego što ga je zaokružilo jučer.

Joško Klisović dobio je nešto više od 25 tisuća ljudi, koji bi se mogli prikloniti kandidatu platforme Možemo!, a sigurno računa i na dio od 2.743 glasača Anke Mrak-Taritaš, kao i na neke od preko 50 tisuća onih koji su glasali za Vesnu Škare Ožbolt i Jelenu Pavičić Vukičević.

Recimo da se tom broju dodaju i oni koji su odlučili za izbore ostati doma u prvom krugu, a na glasačka mjesta mogli bi izaći u drugom, čini se kako se Tomašević može potajno nadati osvajanju znatno većem broju od 170 tisuća glasova u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba.

Komentari