POSLJEDNJA ANKETA PRIJE IZBORA: Žustra bitka za drugi krug povest će se između ova dva kandidata, razlika je manja od jedan posto!

Izvor: Pixsell

Još jedna u nizu anketa koje su provedene u posljednjem tjednu prije najneizvijesnijih izbora za gradonačelnika, pokazala je kako za to najviše šanse ima Tomislav Tomašević.

Lider platforme Možemo i Zagreb je naš u prvom krugu uvjerljivo vodi. Njega bira točno 36 posto birača, rezultat je ankete agencije Promocija Plus provedene za RTL.

Gotovo tri puta manje, prema ovom istraživanju, ima HDZ-ov kandidat Davor Filipović – 12,7 posto. Na trećem mjestu je Joško Klisović, SDP. Razlika između njega i Filipovića manja je od jednog postotnog boda. I bitka za drugo mjesto uistinu je tijesna.

Šanse ostalih kandidata prema ovim su podacima slabije, ali treba ih uzeti u obzir.


Miroslav Škoro nakon neuspjeha na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, želi vladati najvećim gradom. Potpora mu iznosi 11,1 posto.

Jelena Pavičić Vukičević koja trenutno vodi grad je na 8,2 posto.

Tik do nje je Vesna Škare-Ožbolt s 8,1 posto, dok je Mostov kandidat Zvonimir Troskot ispod praga, podržava ga 3,1 posto birača.

Još dalje je šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, ima potporu 2,2 posto birača. Davor Nađi iz Fokusa ima 1,4 posto, a kandidat grupe birača Željko Tokić osvaja tek 0,3 posto. Neodlučnih je pet posto.

Što u drugom krugu?

I u Zagrebu se očito do pobjede dolazi u drugom krugu, a nekoliko je opcija. U srazu Tomašević – Filipović, uvjerljivo pobjeđuje Tomašević: 59,8 prema 23,5 posto. Neodlučnih je manje od šest posto, a na birališta neće 11 posto birača, najviše onih Stranke rada i solidarnosti, te Domovinskog pokreta.

HDZ-ov kandidat privlači glasove s desna, ali zanimljivo, Mostovi birači češće daju povjerenje Tomaševiću, koji očekivano okuplja gotovo sve glasače ljevice i lijevog centra.

U slučaju sraza dvojice kandidata ljevice, Tomašević uvjerljivo pobjeđuje Klisovića: 51 prema 22,7 posto. Raste broj neodlučnih, a u ovom slučaju čak 15 posto neće izići na izbore. Riječ je o biračima desnih opcija.

Uspije li Miroslav Škoro ući 2. krug, gubi od Tomaševića, i to uvjerljivo. Tomašević dobiva čak 62 posto, Škoro 19,4 posto. Ni neodlučni (7,8 posto) ne mogu imati utjecaj na promjenu rezultata.

Prema istraživanju, teoretska opcija u drugom krugu je i ulazak kandidata s najviše izgleda za osvajanje mjesta gradonačelnika i aktualna vršiteljica te dužnosti. Tomislav Tomašević (57,2 posto) u tom slučaju pobjeđuje i Jelenu Pavičić Vukičević (23,2 posto), a oko 10 posto je neodlučnih, kao i onih koji neće na izbore.

A kakvo će stanje biti u Gradskoj skupštini gdje su dosad vladali Stranka Milana Bandića i HDZ? I ovdje, prema istraživanju, najviše osvaja Možemo, 33 posto. HDZ uživa podršku od 15,2 posto, SDP 14,3 posto, Domovinski pokret je na 8,1 posto, a iznad praga je i stranka koju vodi Pavičić Vukičević (6,1 posto).

Oko praga je lista Vesne Škare Ožbolt s pet posto, Most je na 4,4, a GLAS na 1,5 posto. Svi ostali zajedno imaju 3,3 posto, dok je neodlučnih birača 9,1 posto.

Najizglednije kandidate za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu Zagreba, večeras će sučeliti Damira Gregoret.

Za naklonost birača na lokalnim izborima kandidati se mogu boriti još danas i sutra, prije početka izborne šutnje. Onda ide i prava, ključna anketa – izbori u nedjelju.

NAPOMENA: Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 800 ispitanika. Podaci su prikupljeni 11. i 12. svibnja 2021. Standardna greška uzorka je +/- 3,46 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Komentari