Petek opleo po Pavičić Vukičević i Holdingu: ‘Njima je očito svejedno, važno im je da ne smrdi na zagrebačkim ulicama’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Renato Petek, kandidat za zamjenika zagrebačkog gradonačelnika, odnosno SDP-ovog kandidata Joška Klisovića, upozorio je u srijedu da gradske vlasti nezakonito zbrinjavaju biootpad u dijelovima zemlje, za što, tvrdi, nije briga obnašateljicu dužnosti gradonačelnika Jelenu Pavičić Vukičević.

“Pavičić Vukičević i ljudima iz Čistoće i Holdinga nije bitno što se biootpad iz Zagreba nezakonito zbrinjava izvan grada. Biootpad je dokazano zagadio prostore u okolici Križevaca i Donjeg Miholjca. Holdingu je to očito svejedno, važno im je da ne smrdi na zagrebačkim ulicama”, priopćio je Petek.

Istaknuo je da Pavičić Vukičević, otkako je obnašateljica dužnosti gradonačelnika, po tom pitanju nije poduzela ništa te ponosno u izbornoj kampanji govori da je sve oko otpada na Jakuševcu – super.

“O ovom su problemu bili upoznati i kolege iz stranke Možemo!, konkretno Sandra Benčić kao predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, pa se opet ništa nije dogodilo. Zašto svi šute?”, upitao je Petek.


Objasnio je da su podjelom smeđih kanti krenuli poslovi Holdinga i Grada sa zajednicom ponuditelja koji su dobili posao zbrinjavanja otpada u bioplinari u Gregurevcu u okolici Križevaca, a koju je tada zastupao Đuro Dečak te koja je bila u ruskom vlasništvu.

Naveo je kako je zbog pritiska više od 1000 građana koji žive u okolici bioplinare u nju stigla inspekcija te je izgubila dozvolu za rad zbog više nedostataka i kršenja propisa. Istaknuo je da Holding prošle godine raskida taj ugovor, raspisuje natječaj, a posao dobiva druga bioplinara istog vlasnika.

Bioplinska elektrana Orehovec bila je odabrana kao najbolji ponuditelj, iako je, naglasio je Petek, bilo jasno da nema uvjete za takve vrste otpada te se ponovila situacija iz Gregurovca i inspekcija zabranjuje zbrinjavanje u Orehovcu.

“Budući da vlasnici tih bioplinskih postrojenja imaju postrojenja i u Donjem Miholjcu i Viljevu, odmah su nezakonito počeli odvoziti zagrebački otpad u Slavoniju, što su potvrdile kamere nekoliko televizija”, priopćio je. Dodao je kako je Čistoća bila upoznata sa svim činjenicama, ali se njeno vodstvo oglušilo na sve prijave.

Komentari