OTVORENI ZRAK: Tomašević Zagrepčanima predstavio aplikaciju za praćenje kvalitete zraka u gradu

Foto: Možemo

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević (Možemo! i Zagreb je naš!) predstavio je aplikaciju Otvoreni zrak, koju su uz instalaciju novih mjernih stanica u Zagrebu postavili kako bi građani mogli jednostavnije pratiti kvalitetu zraka u Zagrebu.

“Internetska aplikacija omogućuje građanima sustavne i pristupačne informacije građanima o kvaliteti zraka u Zagrebu”, kazao je Tomašević na konferenciji za medije.

Zajedno s članovima radnih grupa platforme Možemo!, Tomašević je predstavio internetsku aplikaciju Otvoreni zrak, koja je od danas dostupna na poveznici zrak.mozemo.hr, a koju su osmislili i napravili članovi platforme Možemo! uz volonterski rad.

Poručio je da će digitalne tehnologije, koje je u zadnjih 20 godina postojeća gradska vlast koristila da bude netransparentna i neučinkovita, biti poluga za transformaciju upravljanja gradom.


Osim sustavnog informiranja javnosti, Tomašević je najavio da će se baviti i značajnim izvorima zagađenja – a to su, u najvećoj mjeri, automobilski promet, lož ulje i neadekvatno korištenje biomase te odlagalište Jakuševec koje planira zatvoriti.

Članovi radne grupe za digitalni grad Sarah Baron-Brljević i Dražen Lučanin te Tonko Bogovac, član kvartovske grupe Novi Zagreb – istok istaknuli su da je nabava mjernih uređaja koštala oko 8 tisuća kuna. U Zagrebu ih je postavljeno 10 na više lokacija gdje do sada nije bilo mjerenja – u Svetoj Klari, na Trnju, u Dubravi, na Gornjem Grada, a jedan će senzor biti postavljen u Kozari putevima. Na platformi su dostupni i podaci postojećih mjernih postaja, a pokazuju kvalitetu zraka u četiri kategorije kao i razine lebdećih čestica.

“Izuzetno je važno da lebdeće čestice mjerimo na sustavan način. U Zagrebu postoje četiri mreže mjernih postaja koje mjere i lebdeće čestice, no sve četiri mreže nisu koordinirane i ne postoji centralizirani sustav gdje bi građani mogli pronaći te informacije”, kazao je Bogovac.

Koliko para, toliko muzike?

O financiranju kampanja priča se danima i tjednima, a Platforma Možemo! s koalicijskim partnerima predala je u petak 7. svibnja 2021. godine, svoj prvi financijski izvještaj vezan za financiranje kampanje za lokalne izbore u Gradu Zagrebu, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Do sada je za potrebe kampanje, ukupno za Gradsku skupštinu i za gradonačelnika, utrošeno 824.342,58 kn.

Izbornu kampanju za Grad Zagreb do petka 7. svibnja 2021. doniralo je 579 fizičkih i pravnih osoba. Prosječni iznos donacije iznosio je 404,01 kn. Ukupno je do sada putem donacija građana i pravnih osoba prikupljeno 233.922,25 kn.

“Naš financijski izvještaj još jednom pokazuje da se naša kampanja i dalje temelji na manjim pojedinačnim donacijama građana, odnosno pokazuje široku potporu građanki i građana. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su donirali, kao i onima koji će to činiti i u narednim danima kampanje”, izjavili su predstavnici zeleno-lijeve koalicije.

Komentari