OTKRIO TKO BI IH MOGAO OSRAMOTITI! Puhovski o Možemo!: ‘Uvjereni su da je dosta tri puta se pojaviti na televiziji i možeš dobiti izbore’

Foto: Pixsell

Možemo! čeka šok koji dolazi s uspjehom, predviđa politolog Žarko Puhovski i sugerira im da za početak pročitaju sto godina staru, kultnu Lukačevu knjigu o organizacijskom pitanju.

“Ne, ne mislim da Možemo! podcjenjuje značaj organizacije. Naprosto nove generacije ne žele ponavljati stara iskustva, uvjerene su da su im društvene mreže dovoljne, da je dovoljno tri puta se pojaviti na televiziji i možeš dobiti izbore. I možeš – ali samo jedne”, komentira Puhovski.

Smatra da bi se Možemo! strašno trebao čuvati SDP-ovih kadrova jer bi ih to moglo osramotiti. “Njihov glavni problem je sad formula koja u politici za stranku na vlasti glasi: naši ne mogu pobijediti jer oni koji pobijede više nisu naši – i to trebaju aktivisti jasno osvijestiti. Jer, ako bi svugdje bili naši, onda bi to bila koruptivna vlast koja bi davala prednost simpatizerima i članovima. Prvi problem koji Možemo! treba riješiti je organizacijski: treba popuniti praznine, naći ljude, izgraditi organizaciju, to im je jedino u Zagrebu uspjelo, drugdje nije. Drugo, treba vidjeti može li se ili ne taj koloplet raznih organizacija koji čine njihovu platformu ujediniti. I treće, aktivisti se trebaju preobraziti u političare – njihovi članovi sada trebaju pojmiti da se politički pobjednici bave drugom vrstom “sporta” koja nije ista kao i aktivizam i traži puno kompromisa”, tvrdi Puhovski.

Kao posebno težak posao koji čeka Možemo! naglašava raščišćavanje poslovnih ugovora koje je potpisala prethodna vlast, što će dovesti do “goleme količine pravnih procesa, a to će biti strašno teško budući da s puno sreće sudski procesi traju najmanje tri godine.


Možemo! čekaju i pregovori sa SDP-om o sastavljanju vlasti u Zagrebu. Još jučer Siniša Hajdaš Dončić izjavljuje da su oni stari partneri i da nikoga ne traže – nije im još sjelo da su SDP-ovci sad mlađi partneri. Pitanje je tko može u Možemo! voditi pregovore i kako će izaći na kraj kad se konačno raščisti stvar sa SDP-om i novom koalicijom”, zaključuje Puhovski za Jutarnji list.

Komentari