ON BI SVE ZAZELENIO: Tomašević upozorava da infrastruktura nije pratila nekontrolirani rast stanovnika u Vrbanima

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Do lokalnih izbora ostalo je nešto manje od dva mjeseca, a kandidati koriste svaku priliku kako bi se predstavili biračima u što boljem svjetlu.

Tako je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! ove subote obišao Trešnjevku jug te na jedinoj zelenoj površini u Vrbanima 2 najavio kako će se zalagati da se takve površine više ne smatraju neiskorištenim građevinskim parcelama nego da se njihov broj poveća.

Zelene površine u Vrbanima nestaju zbog nove stanogradnje. One ne bi smjele biti neiskorištene građevinske parcele što je prostorna politika sadašnje vlasti. Zagreb sada ima oko 12 kvadratnih metara zelene površine po stanovniku a europski prosjek je 18 metara. Zato će nam jedna od politika biti povećati broj zelenih površina u gradu a da postojeće čuvamo”, izjavio je Tomašević.

Predstavljena je i Inicijativa udruge Zeleni Vrbani koja je prije dvije godine tražila da se zelena površina uredi u perivojni park. Mjesni odbor je navedeno odbio i predložio gradnju dječjeg igrališta, iako je kakvih je već šest u okolici.


“Vrbani su jedan od najbrže rastućih kvartova u Zagrebu i potpuna je sramota je da 14.500 stanovnika ima jednu liječnicu opće prakse koja tu praksu obavlja u prostorijama mjesnog odbora. Taj nekontrolirani rast stanovnika koji ne prati društvena infrastruktura ovdje je jedan od najboljih primjera u cijelom gradu. To je sramota i doista tako više ne možemo planirati razvoj grada”, kazao je Tomašević.

Istaknuo je i kako udruga Vestigium, koja organizira niz kvartovskih događanja, pa tako i eko plac na kojemu proizvode prodaju obližnji OPG-ovi, prostor u kojemu djeluje u vlasništvu Grada plaća po tržišnoj cijeni iako se “različiti takvi prostori daju ispod tržišne cijene nizu udruga”.

Umjesto da se takve inicijative nagrade – kažnjavaju se. I to ćemo isto tako zaustaviti”, poručio je.

Tomašević je prokomentirao jučerašnje glasovanje u Saboru, istaknuvši da je predsjednik Sabora trebao pričekati odluku Ustavnog suda, a ne “tumačiti je sam unaprijed bez obzira što znamo kakva će ona biti”.

“Vrlo je opasan presedan kada predsjednik Hrvatskog sabora može sam odlučivati je li nešto u skladu sa zakonom i Ustavom, te ne pustiti sve u saborsku proceduru da se time bave odbori za Ustav te za zakonodavstvo i plenarna sjednice na kojoj bi zastupnici sami odlučili o tome”, kazao je Tomašević.

“Frustrira zaključak koji kaže da promjena predsjednika Ustavnog suda neće značiti puno za hrvatsko pravosuđe a vidimo da je postojeći pod ozbiljnim optužbama za primanje mita. USKOK te informacije i nakon više od pet mjeseci nije ni potvrdio ni demantirao. Zato su nužne promjene u pravosuđu, a vjerujem da će predsjednik i dalje inzistirati na tome kao i mi u oporbi”, zaključio je.

Komentari