KAKVI PLANOVI! Mladi kandidat iz Svete Nedelje želi ukinuti četiri tisuće radnih mjesta u zagrebačkim poduzećima

Foto: Facebook

Fokusov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Nađi, planira ukinuti 4 tisuće radnih mjesta u zagrebačkim poduzećima. Rezove u gradskom proračunu predstavio je na konferenciji za medije ispred Zagrebačkog holdinga.

Nađi ukidanjem prireza, smanjenjem broja radnih mjesta i racionalizacijom poslovanja namjerava uštedjeti 3.2 milijarde kuna. Izračunao je je da Grad ima oko 32 tisuće zaposlenika, te smatra da ta brojka govori dovoljno o kadrovskog zagušenosti u gradskim upravnim tijelima, čiji je broj od 2011. godine utrostručen.

“Broj zaposlenih planiramo smanjiti na maksimalno 28 tisuća kroz otpuštanje zaposlenika na izmišljenim radnim mjestima, otpremnine za raniji odlazak u mirovinu i otkaze uz otpremninu zaposlenicima koji postanu tehnološki višak”, istaknuo je Nađi.

Prostor za uštedu dodatne milijarde kuna vidi u racionalizaciji troškova, na javnim natječajima ima prostora za uštedu 400 milijuna kuna, a smanjenjem subvencija i socijalnih transfera građanima 700 milijuna kuna. Još 300 milijuna namjerava uštedjeti smanjivanjem ili ukidanjem raznih naknada građanima i kućanstvima, kao što je status roditelja odgajatelja.


Socijalnim transferima se zapravo kupuje građane, a bitno je istaknuti da su ta izdvajanja od 2011. godine utrostručena. Kada povučemo crtu dolazimo do 3.2 milijarde kuna, od čega se milijarda kuna godišnje može iskoristiti za porezna rasterećenja, milijarda za financijsku stabilizaciju grada, a preostali iznos za povećanje investicija”, smatra Nađi.

Komentari