KAD BANDIĆEV NIJE USPIO! Mrak Taritaš zna gdje bi ona napravila zagrebački Manhattan

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kandidatkinja Glasa za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš istaknula je u intervjuu za Hinu da se Zagrebom dva desetljeća upravljalo paradno, a Grad je svoj novac trošio kao pijani milijarder te poručila da se europski fondovi moraju iskorištavati za sve projekte javne namjene.

Smatra i da odmah nakon izbora treba promijeniti način upravljanja Zagrebom tako da se gradski uredi ne koriste za zapošljavanje podobnih i dogovaranje natječaja. Pročelnici bi trebali više pokazivati što i kako rade, a treba urediti i odnos između Grada i Holdinga.

Na drugoj sjednici Gradske skupštine planira donijeti rebalans proračuna kako bi se uravnotežila prihodovna i rashodovna strana jer to, kaže, ne može čekati.

“Apsolutno sam sigurna u jednu stvar – ništa više neće biti isto. Ne bih voljela da se nastavi način upravljanja kao do sad. Znamo koji bi kandidati nastavili takav način upravljanja, ali ne mislim da Zagreb mora biti eksperiment. Licemjerno je kada vidim plakat na kojem gospođa Jelena Pavičić Vukičević kaže: ‘U Zagrebu neće više biti gužvi’. Ona je 20 godina bila prva suradnica gradonačelnika, pa što je 20 godina radila? Radilo se samo nešto što se slika, što je paradno i za određene dijelove grada. U 20 godina nešto si od problema morao riješiti”, tvrdi Mrak Taritaš i nastavlja:


“Financijsku stabilnost će obećati svaki kandidat, samo je pitanje tko to može napraviti. Promet, otpad, sanacija grada nakon potresa, transformacija pojedinih dijelova grada, korištenje gradske imovine – to su ključne stvari za bilo koji grad. Samo je pitanje hoće li kandidati iz ladice izvući stare projekte. O stadionu na Maksimiru raspravljali smo i prije četiri godine. Ako nešto hoćeš napraviti, onda ćeš napraviti, a ako nećeš, onda ćeš raspravljati”.

Osvrnula se i na pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. “On je bio socijalno osjetljiv, ali samo prema određenim skupinama. Morate biti socijalno osjetljivi prema starijima i siromašnima i ne davati od izbora do izbora, nego ugroženim skupinama građana davati kontinuirano jer to gradski proračun omogućuje. Zagreb je svoj proračun trošio kao pijani milijarder. Fondovi Europske unije su tu da pomognu oko javnih stvari – javna je infrastruktura, promet, željeznica, škole i vrtići, ambulante, knjižnice. Nedopustivo je da Zagreb takve projekte financira iz svog proračuna”, kaže.

“Za starije treba imati stalnu mrežu podrške, pomoći i empatije. Kod vrtića se treba zalagati da postoje oni s dvosmjenskim radom jer mladi roditelji rade u drugačijim vremenima, a tu su i mjere za zapošljavanje mladih te jednosmjenska nastava. Romsko stanovništvo ne smije biti getoizirano, a Grad bi kod izgradnje novih naselja i zgrada u svakoj zgradi trebao imati određeni broj stanova koje će davati u povoljan najam socijalno osjetljivim skupinama, studentima i mladima”, nastavlja Mrak Taritaš.

Otkrila je i što predlaže kao rješenje stabenog pitanja građana. “Prostor Gredelja ima 13 hektara i veličine je jednog šireg centra grada poput Čakovca. Zagreb neće nikada imati više od milijun stanovnika, a neće ni narasti jer nas nema dovoljno. Gredelj može biti zagrebački Manhattan jer ima potencijal za razvoj – tu moraju biti zgrade javne namjene, stambene, poslovne, javni sadržaj i sve ostalo. Mogu se napraviti, na primjer, tri dobra nebodera i ne trebaju se prenamjenjivati zelene površine za gradnju, već bi tako preskočene dijelove grada stavili u funkciju. Imamo i poludovršena naselja gdje treba napraviti analizu prometnih rješenja, zelenih površina i javnog sadržaja te zadovoljiti njihove potrebe”, zaključuje.

Komentari