JAO, KAKVA REVOLUCIJA! Uz “Markicu zdravlja” svi imuni na koronu mogli bi se slobodno kretati?

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Herman Vukušić predstavio je projekt “Markica zdravlja”, višesadržajni QR-kodu na kojem su podaci o zdravstvenom statusu pojedinca.  Osim korona-statusa, sadrži i i informacije poput kroničnih bolesti, antikoagulantne terapije, alergija, postojanje implantata, status donora, i ostale važne napomene.

Između ostaloga, na njoj će biti prikazan status imunosti na COVID-19, a ovaj status znači da bi svi građani grada Zagreba i Republike Hrvatske, koji su imuni na Covid-19 virus, mogli imati slobodu kretanja i boravka u zatvorenim prostorima. Budući da se radi o gotovo trećini stanovnika, kako Zagreba tako i Republike Hrvatske, znači da se sve industrije (ponajprije ugostiteljska) ne bi trebale zatvarati za vrijeme lockdowna. 

“Projekt je potpuno besplatan i njegova implementacija ne zahtjeva nikakva sredstva. Stranka “Agrameri” se zalaže da sva testiranja na antitijela, koja bi potvrđivala status imunosti na koronavirus, za Zagrepčane budu besplatna”, rekao je Vukušić danas na konferenciji za novinare i istaknuo kako ta aplikacija ne bi značila da će se pratiti građane niti će zahtijevati nikakvo unošenje podataka koji već nisu sadržani u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu.

Sve je besplatno


“Status imunosti na Covid-19 virus obavljao bi se po naputku i kada to odredi liječnik primarne zdravstvene zaštite mjerenjem broja antitijela (PCR test) a koje bi za građane grada Zagreba trebao subvencionirati sam grad”, kažu u stranci.

Autor projekta “Markica zdravlja” Goran lazić u suradnji je sa tvrtkom MCS te je istaknuo kako očitanje markice u digitalnom ili tiskanom obliku ne zahtjeva nikakve dodatne financijske investicije u smislu e-čitača, već se ona može očitati s bilo kojeg pametnog telefona. Podaci se tako mogu dobiti iste sekunde, dok se npr. na objedinjenim hitnim bolničkim prijemima, bez obzira na stanje svjesnosti pacijenta, prikupljaju oko 64 minute.

Smatra i kako bi bilo idealno da svaki građanin na svojoj zdravstvenoj iskaznici, ili bilo kojem drugom identifikacijskom dokumentu, ima nalijepljen QR kod s kojeg se može pristupiti podacima.

I pulmolog Saša Srića slaže se s time da bi ovaj projekt trebalo što prije ostvariti s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, koja se i dalje rapidno pogoršava, piše Večernji.

Komentari