‘HAKIRALI SU ME I IZMIJENILI PROGRAM’ Škare Ožbolt naručila forenzičku istragu, dokaze šalje DORH-u

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Vesna Škare Ožbolt, kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, u nedjelju je progovorila o optužbama oko njezinog Programa za razvoj Zagreba.

“Vezano za jučerašnji tekst objavljen u Jutarnjem listu, o plagiranju Programa MOST-a iz 2017. godine, ovim putem vas obavještavamo da je prvotnom forenzičkom istragom utvrđeno da je naša službena web stranica hakirana. „Neovlaštenim pristupom pojedini dijelovi naših rješenja su mijenjani tako da su namjerno umetnuti tekstovi koji izvorno nisu naši“, ističe Škare Ožbolt.

Program za razvoj Zagreba nije mogao biti naknadno mijenjan jer se nalazi na službenoj stranici u PDF formatu dostupnom samo za čitanje.

„Moj program je u potpunosti originalno djelo mog tima, suradnika – docenata i doktora znanosti i mene. Stoga pod punom moralnom i kaznenom odgovornošću tvrdim da su iznesene optužbe da se radi o plagijatu programa MOSTA iz 2017. godine neistinite“, kaže Škare Ožbolt.


“Program za razvoj Zagreba nema nikakve sličnosti sa programom Mosta iz 2017. godine, u što se svatko može osobno i uvjeriti, posjetom službenoj web stranici”, priopćila je.

Forenzička istraga se, prateći proces digitalne forenzike, nastavlja, a nakon njezinog završetka svi će se dokazni materijali uputiti Državnom odvjetništvu. Pristupilo se i procesu dodatne zaštite web stranice kako se ovakve stvari ne bi više ponavljale.

„Izborna utrka nerijetko je nepoštena i nedemokratska, a razvojem tehnologije samo postaje sofisticiranija. I dalje vjerujem da građanima našeg Grada trebaju pošteni ljudi sa ciljanim razvojnim programom i jasnom vizijom temeljenom na vrijednostima izvrsnosti, odgovornosti i humanosti. Prepreke ću savladati i pokazati kako iz bilo koje situacije mogu izaći bolja i poštenija“, naglašava Škare Ožbolt.

Zaštita od ovog i sličnih napada zatražit će se i sudskim putem.

Komentari