BROJKE KAŽU SVOJE, DOŽIVJELA JE PORAZ! Pavičić Vukičević nije impresionirala stanovnike Peščenice, velike fanove njezinog bivšeg šefa

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Bivši gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nikada nije krio svoju posebnu povezanost s Peščenicom, iz koje je počinjao svkaku kampanju. U jednoj od svojih posljednjih objava na društvenim mrežama, čak je napisao: “Sve zagrebačke četvrti jednako su mi drage, ali jedna mi je uvijek posebno pri srcu – moja Peščenica”, a tu je ljubav Peščenica “nagrađivala” na lokalnim izborima u posljednjih 20 godina.

Međutim, njegovim stopama nije krenula i Jelena Pavičić Vukičević. Nije joj baš pomoglo ni to što je, poput svog prethodnika, u kampanju krenula baš iz ove četvrti.

Da bi stvar bila još bolja, stranka MB365 pod dvodstvom Pavičić Vukićević tamo je – doživjela debakl. Naime, prema posljednjim neslužbenim rezultatima na DIP-ovim stranicama, u gradskoj četvrti Peščenica Žitnjak Stranka rada i solidarnosti osvojila je tek 2.571 glas. Za usporedbu, njezin bivši šef prije četiri godine tu je odnio čak 7.645 glasova.

Osim toga, Pavičić Vukičević pobjedu je odnijela u samo četiri mjesna odbora od ukupno 16. Riječ je o odborima Ivanja Reka, Kozari Putevi te odborima Resnik i Žitnjak, u kojima imaju tek nešto više glasova od drugoplasiranih.


Podrška se i više nego prepolovila

Za usporedbu s lokalnim izborima 2017. godine, razlika je itekakva. Bandićevi kandidati tada su u toj gradskoj četvrti najviše glasova osvojili u 13 mjesnih odbora.

Pavičić Vukičević je druga u četiri odbora, u dva su treći, a u tri odbora četvrti, dok su u odborima “Janko Matko” i Peščenica peti, a u Ferenščici šesti po broju osvojenih glasova.

Od tri odbora u kojima je tim Jelene Pavičić Vukičević sada doživio poraz, Bandić je na prošlim izborima izgubio samo u jednom – odboru “Janko Matko”. Međutim, tada se nalazio na drugom mjestu sa 28,06 posto glasova birača, dok je koalicija SDP, HNS i Naprijed Hrvatska osvojila 30,19 posto glasova.

Stranka rada i solidarnosti sada je tamo osvojila tek peto mjesto – s 48 glasova, odnosno, 9,21 posto. Puno uspješnija je platforma Možemo! za koju je glasalo 45,48 posto birača.

Tim Jelene Pavičić Vukićević na petom je mjestu i u MO Peščenica, i to s osvojenih 11,27 posto glasova. I tamo je pobjedila platforma Možemo!, koja je odnijela 51,38 posto glasova. U usporedbi s rezultatima od prije četiri godine, može se reći da se podrška Bandićevoj stranci u tom mjesnom odboru i više nego prepolovila. Tada su, naime, ondje imali najveću potporu birača, 25,55 posto.

I na kraju, odbor u kojem je stranka Jelene Pavičić Vukičević završila na šestom mjestu, Ferenščica. Dok je Platforma Možemo ondje osvojila 841 glas, odnosno 41,35 posto, Stranka rada i solidarnosti je osvojila potporu tek njih 7,01 posto, odnosno dobili su samo 141 glas. Bandić je, podsjetimo, u tom mjesnom odboru prije četiri godine odnio uvjerljivu pobjedu. Imao je, naime, podršku 26,82 posto birača.

Komentari