Anka Mrak Taritaš s ‘ekipom’ predstavila plan za poboljšanje sigurnosti djece u prometu: ‘Van pameti je da o tome još govorimo’

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Na konferenciji u subotu, GLAS-ova Anka Mrak Taritaš, zajedno s kandidatima za zamjenike Markom Torjancem i Mirandom Mrsićem, predstavila je plan za poboljšanje sigurnosti djece u prometu, s posebnim naslaskom na zone oko škola.

“Zbog loše  prometne situacije u Zagrebu i nedostatka ulaganja u infrastrukturu posebno su ugrožena djeca i mladi u prometu”, rekla je.

“Istraživanje Prometnog fakulteta objavljeno 2018. godine pokazalo je da u krugu zagrebačkih škola nedostaje  čak i osnovna infrastruktura za sigurnost, a posebno su problematični nedovoljno vidljivi pješački prijelazi, nedostatak mjera za usporavanje prometa i dovoljno širokih nogostupa, neadekvatna javna rasvjeta, nedostatak biciklističkih staza i parkirnih mjesta, zbog čega su škole često zone ilegalnog parkiranja”, upozorila je Mrak-Taritaš.

Osim toga, kako ističe, potrebno je  uspostaviti sigurne rute do škole na kojima će se “poboljšati infrastruktura, posebno nogostupi, kojih na mnogim ulicama uopće nema, uvesti školske patrole na kritičnim raskrižjima te uvesti parkirališne površine  u neposrednoj blizini osnovnih škola i organizirati školski autobusi”. Zaključila je kako je “van pameti da danas o tome još uvijek govorimo i da se svih tih godina Bandić i Pavičić Vukičević nisu pobrinuli da osiguraju barem osnovnu infrastrukturu za sigurnost djece u prometu” te dodala da to mora biti “apsolutni prioritet u sljedećem mandatu”.


Komentari