Anka Mrak Taritaš obišla Cibonu: ‘U Zagrebu ima puno takvih prostora koji ne služe nikome i ničemu’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Kompleks ‘Cibona’ simbol je nebrige zagrebačke vlasti za gradsku imovinu, a pogotovo prolaz koji je nekad bio elitni trgovački centar, a danas nitko ne želi unutra ni ući”, rekla je u utorak na konferenciji za medije kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš, na kojoj je na Trgu Dražena Petrovića predstavila novi model upravljanja gradskom imovinom.

Upozorila je da je riječ o kompleksu koji je izgrađen 1987., a “već propada” te istaknula da u Zagrebu ima puno takvih prostora koje grad ne održava i “ne služe nikome i ničemu”. “Grad treba sve svoje prostore staviti u funkciju, omogućiti građanima da ih koriste uz simbolične naknade te na taj način im biti prijatelj”, rekla je Mrak-Taritaš te dodala da upravljanje gradskom imovinom treba ispuniti tri glavne svrhe, a to su “racionalno upravljanje i smanjivanje troškova, korist i povećanje usluge za građane te razvoj grada”.

Troškove je moguće smanjiti, objašnjava Mrak-Taritaš, naplatom potraživanja te projektnim pristupom gradnji, sanaciji i održavanju prostora. Povećanje razine usluge za građane odnosi se, istaknula je, na primjereno održavanje i izgradnju novih zgrada javne namjene, posebno predškolskih i školskih, kulturnih i sportskih te zdravstvenih i onih za socijalnu skrb.

“Zapostavljene nekretnine moraju se aktivirati uz višenamjensko korištenje i te preskočene prostore treba iskoristiti za transformaciju i razvoj pojedinih dijelova Zagreba”, istaknula je te kao primjer takvih prostora navela kompleks Gredelj, Paromlin, Zagrepčanku, Sveučilišnu bolnicu i Blok Badel.


Kandidat za zamjenika gradonačenice Marko Torjanac istaknuo je da je kompleks Cibona idealan prostor za održavanje sportskih i kulturnih događanja te najavio plan prenamjene određenih gradskih prostora u mjesta okupljanja građana kroz kulturne i obrazovne projekte, ali i za socijalne potrebe građana. Drugi kandidat za zamjenika gradonačelnice Mirando Mrsić rekao je da je kompleks Cibona “primjer kako se gradska vlast odnosila prema gradu i interesima građana”. Prozvao je gradsku vlast za donošenje odluka “u korist profita kumova i građevinske mafije” te za nebrigu o interesima grada i građana.

Komentari