Liberali opleli po Plenkoviću: ‘Obećao je osigurati novac za razvoj države, ali to se neće dogoditi’

FOTO: Josip Regović/PIXSELL

Građansko-liberalni savez sinoć je ‘napao’ ministra zdravstva Vilija Beroša kako je odgovoran za smrt prvog pacijenta u Areni.

Smatrali su kako bi bilo uredu da izrazi sućut obitelji te  kako bi za ovakvo okrutno postupanje s pacijentom u terminalnoj fazi onkološke bolesti trebao odgovarati, dok Beroš, kako tvrde, o tome nema pojma.

“Zdravstveni sustav, kojim bi ministar Beroš trebao upravljati, a očito ne upravlja nitko, svakim danom zapada u sve dublji kaos”, smatraju.

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Sad je Liberalima na metu došao i premijer Vlade Andrej Plenković. Naime, savez napominje kako je Hrvatska jučer dobila dvije opomene Komisije, od čega jednu zato što mjesecima kasni sa strategijom energetske obnove zgrada, koju je bila dužna dostaviti do 10. ožujka 2020. u skladu s Direktivom o energetskim svojstvima zgrada.


“Ta strategije trebala bi definirati dugoročne mjere i financijska sredstva za energetsku obnovu zgrada do 2050. godine. Svakako nije dobro da nas Europska komisija opominje zbog povrede Europskog prava neovisno o čemu se radi, međutim, posebno je zabrinjavajuće da kasnimo sa strategijom za politiku koja je jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana i preporuka Europske komisije za planove na temelju kojih će države članice dobivati sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost”, ističu iz saveza.

Plenkovićeva samoproklamirana predanost zelenom razvoju i borbi protiv klimatskih promjena prokazuje se, kako tvrde Liberali, kao laž pri svakom koraku koji poduzima ili, u ovom slučaju, ne poduzima.

“Velika laž je, a to upozoravamo već mjesecima, i to da je premijer osigurao bilo kakav europski novac za oporavak Hrvatske. Plana oporavka nema još ni na vidiku, a kad se i napiše, Komisija će ga detaljno provjeravati i ocjenjivati. Pritom, sredstva mogu u svakom trenu biti blokirana ako se ne provode prihvaćeni planovi”, kažu.

Nadodaju kako Vlada koja nije sposobna ni planirati i na vrijeme usvojiti ključne strategije sasvim sigurno nije sposobna ni provesti planirano.

Komentari