Kultna fotografija potresa obišla je svijet! Saborski zastupnik prisjetio se trenutka njena nastanka: ’Na jednu gospođu s biciklom palo je kamenje’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hashtag oznake “Pray for Zagreb” i “Zagreb be strong” u satima pa čak i danima nakon potresa obišle su cijeli svijet, a tom prilikom dijelila se prva fotografija nakon potresa – ona saborskog zastupnika Mosta, Nikole Grmoje.

“Pogled s mog prozora. Uza svo zlo oko epidemije, još i ovo. Dragi ljudi, osim uputa koje ovih dana slušamo, čuvajmo se, budimo jedni uz druge i molimo se Bogu za Domovinu i naš narod”, napisao je tada ovaj Mostovac.

Foto: Screenshot

Sada, godinu dana od potresa, za Dnevno se prisjetio trenutka tog razornog potresa, ali i samog nastanka fotografije. Govori kako ga je potres, kao i većinu Zagrepčana tog dana probudio potres, a potom je čuo kako se Ilicom ruše žbuke i zgrade.

“Odmah sam fotografirao tu scenu, dolje je bila jedna gospođa s biciklom po kojoj je palo kamenje, zabrinuo sam se, mislio sam da je možda nastradala. Kada sam vidio da je ona u redu, gledao sam što se događa, to sam fotografirao i vratio se u krevet”, govori pa dodaje kako su mu susjedi kucali na vrata jer opasnost je još bila moguća, a izdana su i upozorenja o mogućnosti još jednog potresa.


O sada već kultnoj fotografiji govori kako je “uhvatila trenutak”.

“Dosta je dramatična i postala je jedna od najpoznatijih fotografija zagrebačkog potresa”, tvrdi pa navodi kako je godinu dana od tog dana, malo toga obnovljeno.

“Na to sam upozoravao kao zastupnik i da je zakonski okvir loš, ne pričamo o potresu i mojoj fotografiji kao prošlom vremenu, nažalost su potres i obnova još glavna tema jer se ništa nije napravilo”, zaključuje.

Komentari