Kreditni rejting Zagreba pada, Bandić žmiri, a oporba ozbiljno upozorava da se Grad približava financijskom ponoru!

Marko Lukunic/PIXSELL

Jedna od najvećih svjetskih agencija Standard & Poor’s snizila je kreditni rejting Grada Zagreba s BB na BB- uz negativne izglede. Usprkos tome što građani grada Zagreba plaćaju najviši prirez u zemlji, Grad bi se mogao naći u još većim problemima zbog troškova obnove nakon potresa, piše otvoreno.hr.

Grad je preuzeo obavezu pokrivanja petinu troškova obnove, no velio je pitanje hoće li to moći ispuniti i s kojim novcem. I do sada je bio vrlo opterećen dugovima, jednako kao i Zagrebački holding koji okuplja većinu gradskih tvrtki. Spomenuti je portal razgovarao s tri oporbena zastupnika u gradskoj skupštini, koji su iznjeli svoje mišljenje o katastrofalnom upravljanju gradskim financijama.

Stojak: Zagreb se približava financijskom ponoru

Zastupniku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislavu Stojaku informacija o rušenju kreditnog rejtinga i lošem financijskom stanju grada nije iznenađujuća s obzirom da je više puta komentirao dugovanje grada Zagreba, minus u proračunu od milijardu i 300 milijuna kuna te tendenciju njegovog rasta radi loše financijske i upravljačke politike gradske uprave.

“Ova vijest da su investicijske kuće smanjile kreditni rejting Zagrebačkog holdinga radi njegovog duga od 160 milijuna kuna u samo prvih šest mjeseci je izuzetno zabrinjavajuća. To govori da se grad Zagreb približava jednom financijskom ponoru. Problem loše financijske situacije Zagrebačkog holdinga je i taj što je on komunalno poduzeće grada Zagreba. To samo znači da radi problema u njegovom poslovanju mogu pod upitnik doći sve komunalne usluge u gradu Zagrebu. Jasno je da ovakvom financijskom politikom grad Zagreb i Holding neće imati dovoljno sredstava za servisiranje svojih kreditnih obaveza koje su izuzetno velike. Kreditno zaduženje grada Zagreba i Holdinga otprilike na razini većoj od 4 milijarde kuna, a najnovija informacija je da grad Zagreb radi lošeg financijskog stanja neće imati novce za obnovu Zagreba gdje prema zakonu mora osigurati 20 % sredstava za obnovu kuća i stanova. Očito je i da radi loše politike koju vodi grad Zagreb, neće moći osigurati niti sredstva potrebnih za obnovu kuća i stanova Zagrepčana što je tragično”, rekao je Stojak i dodao da je tomu kriv nerazumni gradonačelnik koji već desetljećima rasipnički troši milijarde kuna našeg novca, te da se nalazimo na kraju njegove neodgovorne financijske politike u gradu Zagrebu.


Petek: Krivi su Bandić i HDZ

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini  Renato Petek smatra da ćemo se uskoro u gradu Zagrebu naći pred novim financijskim izazovima kako servisirati osnovno funkcioniranje grada. S druge strane ističe kao najveći problem neodgovorno upravljanje i prekomjerno zapošljavanje od strane Milana Bandića, ali i suodgovornog HDZ-a, koji ga već pet godina podržava.

“Otkad postoji ta podrška više od tisuću i 500 novih djelatnika se zaposlilo u gradu i Holdingu što sigurno dodatno opterećuje funkcioniranje grada, posebice u onom dijelu što su većina zaposlena kao menadžeri voditelji i slično, a ne na mjestima gdje je potrebno kao što su radnici na terenu”, rekao je Petek i dodao da će dug u gradskom računu sigurno biti i veći i zbog ove krize u koju smo se našli  zbog Covida-19. O obavezi o plaćanju potresa, smatra da je nemoguće da grad preuzme tu ulogu koju je propisao zakon jer nema otkud, a ne može se više ni zaduživati jer je došao do svojih limita.

Mrak-Taritaš: Bandić se ponaša kao malo dijete, misli da ako dovoljno dugo zažmiri, onda toga nema

Predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš  jedna je od oporbenih zastupnica koja već tri i pol godine upozorava na loše stanje gradskih financija te da se njima ne upravlja na odgovarajući način. Upozoravala je i na stanje zaduženosti, ali i na nove kredite. Čelnica  Kluba zastupnika GLAS-a tvrdi da je na to upozoravala i pročelnica za financije gradonačelnika.

“On se ponaša kao da to ne postoji, kao da je malo dijete, on zažmiri i misli da ako dovoljno dugo zažmiri, da onda toga nema. To što on žmiri pred tom činjenicom, to ne znači da će se stvari promijeniti. Mi smo Kao klub zastupnika Građansko-liberalnog saveza tražili izvješće o stanju gradskih financija. Moram priznati da sam tu bila čak i nedovoljno oštra kad sam rekla da je zaduženje gradskog proračuna otprilike kao Split i Rijeke zajedno, jer kad uđete malo dublje, vidite da je pravo zaduženje i sve obaveze koje su u  gradskom proračunu još jedan proračun. Stanje ne da je alarmantno, nego je kao kad su na bolesničkom krevetu sve žaruljice u crvenom. Treba reći ‘dosta je’, napraviti  suvislu analizu i vidjeti kako dalje, a ne se ponašati kao da to ne postoji i kao da on upravlja tiskarom novca pa će natiskati dovoljno novca”, rekla je Mrak-Taritaš za Otvoreno.

Komentari