Kreće testiranje u domovima za starije! Zagreb je dobio 17.850 brzih antigenskih testova

Foto : Sasa Buric / CROPIX

Brzo antigensko testiranje u Zagrebu je dostupno već neko vrijeme, a Grad je jučer dobio 17.850 testova te vrste. Uz pomoć Crvenog križa testovi će se 60 ustanova socijalne skrbi, od čega su 41 domovi za starije, što je potvrdila pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

Tih 17.850 brzih antigenskih testova je prva količina za mjesec dana, a nadaju se da će dobiti još testova jer je to način kako spriječiti širenje koronavirusa u domovima za starije, u skupini koja je najranjivija, dodala je Nakon distribucije brzih antigenskih testova po domovima pristupit će se brzom testiranju djelatnika i korisnika domova.

Galić je istaknula da će im testiranje puno pomoći jer trenutno od 196 zaraženih korisnika u domovima njih 50-ak nema nikakav simptom.

Brzim testovima utvrdit će se je li neki korisnik ili djelatnik covid-pozitivan kako bi se pristupilo liječenju i sprječavanju širenja epidemije po domovima. Ako je korisnik ili djelatnik doma sa simptomima, a brzi antigenski test pokaže da je negativan, šalju se na dodatno PCR testiranje kako bi se potvrdio negativan nalaz ili da se utvrdi da je eventualno pozitivan.


Galić kaže da će početak provedbe testiranja ovisiti o tome kada će se organizirati u domovima, a očekuje da će to biti vrlo brzo, s obzirom na činjenicu da samo u gradskim domovima, od njih 11 na 18 lokacija, imaju u osam domova covid pozitivne na 11 lokacija.

Prioritet jesu djelatnici, ali i korisnici, ističe Galić, dodavši kako u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo apeliraju da se prvo testiraju djelatnici domova, a korisnici po potrebi. U domovima za starije trenutno je zaraženo i 75 djelatnika, a njih 38 je u samoizolaciji.

Istaknula je i da su od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike domovi i ustanove socijalne skrbi dobili upitnik kako bi se vidjelo koliki je interes korisnika i djelatnika za cjepivo koje treba doći u Hrvatsku.

Galić kaže da je otprilike 75 ili 76 posto što korisnika, što njihovih skrbnika u zagrebačkim domovima izrazilo spremnost na testiranje te oko 36 posto djelatnika. Dio korisnika i skrbnika te veliki dio djelatnika već je prebolio covid.

Komentari