Kreće prvi val ovrha! Iz Ministarstva uvjeravaju: ‘Neće se dogoditi financijski tsunami’

Foto: Ministarstvo pravosuđa

Hrvatima od danas, 19. listopada ponovno kreće blokada računa. Moratorij na ovrhe trajao je zbog iznimnih okolnosti uzrokovanih pandemijom, do 18. listopada, ali sada sve opet dolazi na naplatu.

Kako ističu u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Hrvatskoj javnobilježničkoj komori i Fini, danas se dostavljaju ovršna rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 30. lipnja ove godine. Drugi val ovrhe bit će 20. studenoga kada će se dužnicima dostaviti rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 31. kolovoza, a treći val ovrhe slijedi 20. siječnja 2021. prema prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 18. listopada 2020.

Kod javnih bilježnika je oko 190 tisuća prijedloga za ovrhu, a oni će tek početi s donošenjem rješenja o ovrsi.

Savjetnica Uprave u Fini Vinka Ilak je istaknula kako to “ne znači kako će sva rješenja doći u Finu”.


“Postupak kod bilježnika se provodi na način da kada bilježnik donese rješenje o ovrsi on ga prvo dostavlja ovršeniku koji na njega može prigovoriti. Ako ovršenik ne smatra da je dužan on ga može osporiti i tada će se postupak nastaviti u parnici. Tek ako ovršenik ne uloži prigovor rješenje može postati pravomoćno i tek tada se može dostaviti u Finu na naplatu”, objasnila je.

‘Neće se dogoditi financijski tsunami’

Dužnicima je uputila preporuku da, ako dobiju rješenje o ovrsi i obavijest od Fine da se provodi ovrha, neka probaju stupiti u kontakt s vjerovnikom i dogovoriti se oko načina otplate duga kako bi spriječili daljnju ovrhu.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave uvjeravaju građane da se neće dogoditi financijski tsunami te su stoga i dogovorena tri vala slanja ovrha.

“Činimo velike napore da dopunama i izmjenama zakona o ovrsi do kraja godine stupe na snagu novi propisi koji će učiniti dostojanstveniji položaj ovršenika u postupku. U zakonu ćemo donijeti preporuku da je javni bilježnik obvezan obavijestiti ovršenika o dugu. Ovršenik će imati rok od 15 dana da razmisli je li to njegov dug, je li to plaćeno ili nije, ili će osporavati dug. Ako se odluči platiti neće imati nikakvih ovršnih troškova niti postupka. Ako kaže da nije dužan onda ide u parnicu. Dakle, sud se u to uključuje i on odlučuje o vjerodostojnosti traženja vjerovnika”, rekao je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Mjerodavni ističu kako su uložili velike napore da građanima olakšaju životnu situaciju. No, prema statističkim podacima, već milijun stanovnika Hrvatske živi na rubu siromaštva. Ako se ovrhe i blokade računa nastave i dalje, pitanje je što će se dalje događati, piše Dnevno.

Komentari