Kreće naknada od 800 kuna za starije osobe, zna se tko će je i kada dobiti

Zagreb.hr

“Sve je spremno za uvođenje nacionalne naknade za starije osobe”, kazala je pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak u nedavnom intervjuu Glasu umirovljenika.

Tom se mjesečnom naknadom u iznosu od 800 kuna želi riješiti status građana starijih od 65 godina, koji nisu ostvarili minimalnih 15 godina radnog staža da bi stekli pravo na redovnu mirovinu.

Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe stupit će na snagu 1. siječnja 2021. godine, a sva će procedura ići preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava očekuju da će u prvoj godini primjene biti oko 19.700 korisnika te da će idućih godina njihov broj rasti. Također procjenjuju da će u prvoj godini za tu svrhu biti potrebno oko 132 milijuna kuna iz državnog proračuna. Glavni kriterij za ostvarenje prava na tu naknadu je dohodovni cenzus – prihod po članu kućanstva ne smije biti viši od 800 kuna, piše net.hr.


Čitav projekt je od početka izazivao i pohvale i pokude. Pohvale, jer bi trebao olakšati život, odnosno preživljavanje najsiromašnijima, dok su pokude stizale od onih koji smatraju nepravednim da će oni koji nisu skupili ni godinu dana radnog staža dobivati tek nekoliko stotina kuna manje od umirovljenika koji imaju 15-20 godina staža.

Mišljenja oko iznosa naknade su podijeljena. Neki smatraju kako će tih 800 kuna najsiromašnijima uvelike pomoći da plate režije, ali drugi smatraju kako je riječ o sramotno malom iznosu.

Naknada za starije osobe obuhvatiti će neke nove korisnike jer su kriteriji za ostvarivanje prava na nju nešto labaviji od kriterija za zajamčenu minimalnu naknadu, a neki će izabrati nacionalnu naknadu umjesto zajamčene minimalne naknade, jer nije moguće primati obje.

Komentari