Kino Europa kao nekada! Bandić predstavio plan obnove, no ne zna koliko će to koštati

Kino Europa jedan je od simbola grada Zagreba, a ujedno i razlog zašto su tisuće ljudi prije nešto više od godinu i pol demonstrirali. Naime, kinom je od 2008. do prošle godine upravljao Zagreb Film Festival, te je od tada izvan funkcije. U travnju ove godine Europa je gradskom odlukom dodijeljeno zagrebačkom Kulturno-informativnom centru (KIC).

Koliko Europa znači Zagrepčanima zna i Milan Bandić, koji je danas održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o projektu obnove kina. Naglasio je kako je Europa jedno od četiri kina koje je on spasio od privatizacije, te da će biti pretvoreno u modernu kulturnu instituciju.

Ravnatelj KIC-a Petar Bujas rekao je da će Europa nastaviti prikazivati filmove koji inače ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju, te da će biti otvoreni prema žanrovima koji su zapostavljeni.

Pokretanje interdisciplinarnog projekta koji će valorizirati doprinose kina Europe u hrvatskoj kinematografiji, kao i ulogu filma u hrvatskoj umjetnosti uopće, dio su vizije kina”, istaknuo je Bujas te rekao da će kino imati edukativnu funkciju i biti otvoreno za svjetske trendove. Očekuje da će radovi biti gotovo do 2022.


Projektant i arhitekt Alan Braun na konferenciji je izjavio da će kino biti obnovljeno u izvornoj verziji s kapacitetima oko 400 sjedišta. Očekuje da će radovi biti gotovi do 2022.godine.

“Stvarni troškovnik rada još nije moguće procjeniti“, rekla je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković.

Komentari