KAKO TO? Na neobjašnjiv način ‘nestaju’ pozitivni na koronu u nacionalnoj evidenciji?!

Foto: Pexels

Statistički gledano, unatrag mjesec dana u popisu svih pozitivnih na testovima HZJZ-a svaki dan nedostaje više ljudi koji su kao novozaraženi navedeni na popisu u županiji, tvrdi anonimni izvor iz zdravstvenog sustava.

Upozorio je da u zadnjih mjesec dana na neobjašnjiv način „nestaje“ oko pet posto pozitivnih osoba, koje se evidentiralo kao laboratorijski pozitivne na županijskoj razini, ali ih se ne vidi na razini cijele države, piše 24sata.

“Teško je reći koji je tome razlog. Ako je u pitanju sustavna pogreška, tad ju je sustav trebao prepoznati, da se radila analitika tih podataka”, rekao je.

Da nešto nije u redu s podacima o broju zaraženih, istaknuo je, dodatno govore podaci s COVID platforme, u koju svi liječnici upisuju moguće, zatim vjerojatne, i potvrđene COVID-19 osobe.


“Kad se usporede ti podaci s podacima HZJZ na nacionalnoj razini, i dodatno svaka županija za sebe na županijskoj razini, vide se odstupanja, i nemala su. Drugim riječima, zašto HZJZ javno ne objavljuje podatke o COVID-19 zaraženima prema različitim kriterijima, kao i izvorima tih podataka? Tako bi imali najmanje tri skupine podataka – županijske, objedinjene podatke u HZJZ iz svih laboratorija na razini Hrvatske, što opet uključuje i podatke za svaku županiju te podatke s COVID-19 platforme na razini Hrvatske i svake županije. Svi bi ti podaci bili razvrstani prema unaprijed dogovorenim kriterijima”, rekao je sugovornik.

U županijskoj evidenciji postoje laboratorijski pozitivni slučajevi, koji su praćeni, odrađuju izolaciju i sve što je potrebno, no iz nekog razloga “nestanu” u nacionalnoj evidenciji. Postaju, drugim riječima, statistički duhovi, pojasnio im je sugovornik.

‘Možemo zaključiti da je došlo do pokvarenog telefona’

Iz Ministarstva zdravstva i HZJZ-a odgovorili su kako je došlo do ‘pokvarenog telefona’.

“Kako se do danas ova tema nije pojavila kao problem kojeg treba riješiti na terenu, onda možemo zaključiti da je došlo do pokvarenog telefona prije nego li se radi o točnoj informaciji”, rekli su im iz HZJZ-a.

U Ministarstvu zdravstva ‘vjeruju da je došlo do zabune prije nego li se radi o točnoj informaciji’.

Komentari