Kakav utjecaj imaju brzi online zajmovi na život pojedinca?

Kad se suoče s nenadanim ili manjim novčanim poteškoćama, Europljani svakodnevno sve više posežu za brzim online zajmovima koje najčešće vraćaju već od iduće plaće. Kako objasniti porast zanimanja za brze zajmove nebankarskih financijskih institucija i kakav utjecaj imaju na život pojedinca?

Kad građanin razvijenije europske države, poput Velike Britanije ili Finske, punoljetna osoba s redovnim mjesečnim primanjima, ima potrebu u roku jednog dana doći do novca, kako dolazi do tog novca? Od najčešćih pozitivnih rješenja na raspolaganju su mu: privatna pozajmica, kredit u banci ili brzi online zajam. U mnogim slučajevima odabire upravo treću opciju čija popularnost svakim danom sve više raste pa se pitamo zašto i kakav je utjecaj zajmova na život pojedinca.

Osnovne prednosti online zajma

Brzi online zajmovi, do kojih se jednostavno dolazi u vrlo kratkom roku, pozajmice su manjeg iznosa od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura (ili neke druge valute, ovisi o državi) koje korisnik može pozajmiti na rok od samo dva tjedna do nekoliko mjeseci, a najčešće novac vraća već od iduće plaće. Kad bismo na nekoliko pojmova sveli ključne prednosti online zajmova, bili bi to pojmovi: online, jasnoća izračuna, jednostavnost, brzina, manji iznos, kraći rok, nepotreban jamac, nepotrebne garancije, osnovna dokumentacija.


Online prednost brzih zajmova oslikava se u činjenici da je sve jasno predočeno na internetskoj stranici ili mobilnoj aplikaciji tvrtke zajmodavca te da se sve odvija pomoću digitalnih uređaja i interneta: od slanja zahtjeva do isplate novca, bez potrebe za fizičkim susretom i bez da pojedinac napusti lokaciju svog boravka.

Brzina zajma očituje se u brzoj reakciji zajmodavca koji će isplatu učiniti već nekoliko sati od podnošenja zahtjeva ili u roku 24 sata, što je korisniku zajma najčešći prioritet.
Jednostavnost online zajmova vidljiva je u tome da za ostvarivanje tog manjeg kredita nije potrebno niti puno dokumentacije, niti jamac, niti neke druge garancije. Vrlo često su korisnici online zajmova upravo u situaciji da zbog slabog kreditnog rejtinga niti ne mogu ostvariti kredit u banci te im online zajmovi pomažu brzo doći do potrebnog novca i prevladati manje financijske nedaće.

Europa – 66 % manjih zajmova ostvaruje se putem nebankarskih financijskih institucija

Čitajući aktualan izvještaj Microcredit regulation in Europe: An overview 2020 doznajemo kako je većina manjih zajmova u Europi ostvarena putem nebankarskih financijskih institucija, i to čak njih 66 %, iako banke i nebankarske financijske institucije posjeduju sličan udio na europskom tržištu.

U izvještaju se također ističe da „Mali zajmovi mogu imati neizravne pozitivne utjecaje na integraciju pojedinca na tržište rada, recimo ulaganjem u obrazovanje.“  Proučavajući dalje spomenuti izvještaj, doznajemo kako su „brzi zajmovi stvoreni za osobe u nepovoljnom položaju i kućanstva s manjim prihodima“ te kako je cilj manjeg zajma poboljšati financijsku i socijalnu uključenost korisnika.

Kao što poslovni mikrokrediti spašavaju tvrtke od zatvaranja i omogućuju radna mjesta, isto tako danas online pozajmice pomažu građanima Europe i svijeta da pomoću brzih zajmova riješe svoje novčane poteškoće te da ih to ne omete u svakodnevnom životu i radu.

Što je s pristojbom?

Često se postavlja pitanje pristojbi koje se plaćaju za korištenje zajmova i njihove usklađenosti među državama Europske unije. Iako postoji EU Direktiva, poslovanje brzim zajmovima nije ujednačeno u državama EU. Poslovanje je, za početak, usklađeno sa zakonima država u kojima se posluje, no većina zemalja nema ograničenja visine pristojbe kad su brzi online zajmovi u pitanju. Zanimljivo je kako je Finska jedina europska zemlja koja ima zakon o crowdfundingu prema kojem mogu raditi nebankarske financijske institucije, a upravo su u Finskoj online zajmovi jako popularni! (Izvor: Microcredit regulation in Europe: An overview 2020)

Kao što prilikom kupovine svaki kupac odlučuje isplati li se za neki predmet odvojiti određenu svotu novca, tako i korisnik brzog zajma odlučuje o svom kreditu. Već mu je na naslovnoj stranici tvrtke zajmodavca na raspolaganju online filter koji izračunava troškove s obzirom na pozajmljen novčani iznos i rok povrata. Sam korisnik odlučuje koliko mu novca treba, na koje razdoblje i već je u prvoj minuti svjestan kolika je pristojba koju će platiti.

Konkretan primjer: korisnik treba 200 eura za popravak automobila s kojim odlazi na posao. Dovoljan mu je rok povrata pozajmice od 30 dana. Ovisno o državi u kojoj pozajmljuje, kao i o nebankarskoj instituciji, taj će korisnik vratiti između 230 i 250 eura. Svjestan svoje situacije u kojoj mu je taj novac bitan i hitan, smatra da pristojba od 30 ili 50 eura nije sporna jer zna da bez investicije tog iznosa neće biti u mogućnosti zaraditi svoju mjesečnu plaću.

Zaključujemo kako online zajmovi svakako imaju pozitivan utjecaj na život pojedinca. Umjesto da dođe do socijalne isključenosti, depresije, bolesti ili čak devijantnog ponašanja, poput prepuštanja opijatima ili posezanja za kriminalom, korisnici zajma širom Europe svoje manje financijske nedaće uspješno rješavaju pomoću brzih online zajmova.

*Preuzmite i sami dokument koji smo koristili u pisanju ovog priloga: Microcredit regulation in Europe: An overview 2020

Komentari