Je li za sve zaslužna ova snimka? Stižu respiratori i osoblje, a počinje i grijanje šatora za oboljele od Covida-19

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Dubrava danas širi kapacitete te stižu respiratori i osoblje iz drugih bolnica, piše RTL, a kako saznaju 24sata, ministar Vili Beroš je dogovorio da se od danas počinju i grijati šatori ispred Covid bolnice.

Ipak, još uvijek veliki problem stvaraju uvjeti u kojima zdravstveni djelatnici rade, što je dokazala i snimka koju je objavio Telegram.

– Naši vapaji ministru Berošu traju od ožujka, nije ovo jučer počelo. Dubravu se siluje, nema drugih riječi. Stanje je ovakvo zbog paralelne nam uvedene vlasti, i zbog nekolegijalnosti ostataka zdravstvenih ustanova prema nama – otkrili su za 24sata liječnici iz KB Dubrava.

 Podsjetimo, Ivica Lukšić prvi je put od početka pandemije pozvao četrdesetak liječnika raspoređenih na korona odjele na sastanak koji je trajao oko 45 minuta.


Na snimci se čuje da liječnici pitaju svog šefa tko će biti odgovoran kad Covid pozitivni pacijenti umru jer im se na odjelu ne može osigurati respirator.

 – Već šest mjeseci se zna da nemamo respiratora. Pa zašto to dosad nije riješeno. Što se čekalo? Imali smo dovoljno vremena. Ovo se uopće nije trebalo dogoditi – govori jedan od liječnika.

 – Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo čekati da se neko mjesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše – kaže liječnica.

‘Ovo je prvi put da s vama imamo sastanak, a kriza traje od ožujka. Sestre su bačene na odjele i prepuštene same sebi. Imamo jedno računalo. Bolnica je pukla. Mi smo pukli. Jedan liječnik na 80 kreveta. Što da kažemo pacijentima kad pitaju mogu li se negdje oprati? Zašto nas nitko ništa ne pita?’, stoji u transkriptu koji je objavio Telegram.

Premijer Plenković je pak istaknuo da je cijeli zdravstveni sustav, unatoč velikim naporima kojima su izloženi zdravstveni djelatnici, u stanju obavljati i ostale svoje funkcije.

Podsjetimo, hrvatski mediji ovih su se dana uključili u rasvjetljavanje problema zdravstvenog sustava, koji je, blago je reći, pred kolapsom. Posebno se to odnosilo na  probleme u KB Dubrava, a sve je kulminiralo nakon istupa nekolicine zdravstvenih djelatnika, nakon čega je smijenjena kompletna uprava KB Dubrava, a djelatnici su konačno dobili priliku reći u kakvim se problemima nalaze. Snimka koju je objavio Telegram zasigurno je, uz hrabre javne istupe zdravstvenih djelatnika, jedna je od najzaslužnijih za promjene koje su odmah uslijedile.

Komentari