Hrvati srušili sve rekorde: EMSC zaprimio ogroman broj dojava za potres kod Petrinje!

Foto: Pexels

Hrvati su srušili rekord prijava na aplikaciji EMSC koja mjeri jačinu potresa. To su napravili u utorak kada je bio potres magnitude 6,2 po Richteru.

U nekoliko minuta 22 tisuće ljudi obavijestilo ih je da je osjetilo trešnju, iako je bila riječ o slabijem podrhtavanju, aftershocku, nakon onog glavnog potresa nešto iza podneva, piše Večernji list.

Za taj potres, magnitude 6,4 broj obavijesti sigurno bi bio veći, no linije jednostavno nisu mogle izdržati toliki promet, govori Rémy Bossu, seizmolog i voditelj ekipe od devetero ljudi, čije usluge od proljetnog potresa u Zagrebu koristi velik broj Hrvata.

Njihova aplikacija Last Quake prva je koju će mnogi otvoriti čim osjete bilo kakvo podrhtavanje tla i na njoj će, za manje od 15 sekundi, vidjeti jesu li ih, u razdoblju kad se svako malo nešto trese, osjetila prevarila ili je zaista riječ o potresu, i to prije nego što će seizmički instituti i očitati, kamoli objaviti mjesto i magnitudu potresa.


EMSC detektira reakcije svjedoka na internetu i prije nego što seizmolozi daju tradicionalne podatke. Kako širitelji panike ne bi iskorištavali njihove objave komuniciraju s klijentima, a Hrvati sve bolje prihvaćaju njihova objašnjenja.

Komentari