HDZ-ov ŠUTLJIVI KAPITALAC BARIŠIĆ: Kaznene prijave, skandali i afere

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kapitalac, tako u HDZ-u opisuju svojeg dugogodišnjeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, čije ime ne silazi s naslovnica otkako je počela policijska akcija u sklopu koje je uhićeno više osoba. Radi se o zajedničkoj akciji policije i Uskoka, kojom je obuhvaćeno desetak osoba vezano uz malverzacije u Janafu. Priveden je šef Janafa Dragan Kovačević, a u kontekst afere uz Barišića je doveden i novogradiški gradonačelnik i SDP-ov saborski zastupnik Vinko Grgić. Za obojicu je zatraženo skidanje zastupničkog imuniteta.

Barišić se inače godinama u javnom prostoru dovodio u kontekst afera, a članovi Živog zida svojedobno su na goričkoj tržnici izveli performans pod nazivom Tombola kaznenih prijava i afera gradonačelnika Dražena Barišić. U to se doba njime bavio Pnuskok, ali i Uskok, a živozidaši su podsjetili na kaznene prijave poput Tržnice, Gradske sportske dvorane, Najam poslovnih prostora, Šišanje trave, zatim afera Nikolina Nežić, Dodjela gradskih stanova, Škola Novo Čiče. Još najavljuju da će uskoro javnost upoznati s poduzećem Turopolje gradnja j.d.o.o u vlasništvu obitelji Jelisavac, koja s 10 kuna temeljnog kapitala radi poslove za Grad i gradska poduzeća.

“Naravno da se radi o bliskim i rodbinskim vezama s gradonačelnikom, a uz to vlasnica poduzeća je sestra višeg savjetnika u javnoj nabavi gradonačelnika Dražena Barišića”, pojašnjavali su u Živom zidu svoje navode za tvrtku Turopolje gradnja. Osim toga, živozidaši su pokretali pitanja vezana uz dodjelu gradskih stanova, a posebno ih je zanimala dodjela gradskog stana gradonačelnikovom stranačkom kolegi, djelatniku Grada, a najvili su i preipitivanja skupog školovanja gradonačelnikove simpatizerke i gradske pročelnice Nikoline Nežić kojega je plaćao grad.

”Nepodnošljivo je njihovo ignoriranje. Na veći dio prijava nije bilo odgovora u zakonskom roku”, tvrdio je tijekom performansa Ivan Vilibor Sinčić, a intrigantne tvrdnje iznosila je velikogorička članica Živog zida Danijela Jerbić.


“Barišić je poznat po svojem medijskom manipuliranju pa nam u lokalnim novinama izlaze mega projekti poput bazena, industrijske zone, bolnice, kampa HNS-a, od kojih naravno nema ništa više osim slova na papiru u novinama”, navodila je Jerbić. I donedavni saborski zastupnik Goran Beus Richemberg iznosio je intrigantne podatke o Barišiću problematizirajući njegovu imovinsku karticu. Naime, prema ovom nekadašnjem zastupniku Barišić u karticu nije prijavio da je za mandata, na ime supruge, stekao 80.000 eura vrijednu vikendicu u Pokupskome.

”Troetažna vikendica od hrastovine s garažom i vinskim podrumom smještena je na elitnome Sunčanom brijegu s pogledom na Kupu”, izjavio je Richembergh tim povodom na konferenciji za tisak, a ujedno i podsjetio kako je zemljište za gradnju vikendice rasprodao HDZ-ov načelnik pokupske općine Božidar Škrinjarić dok su općinski načelnici neuspješno pokušavali doći do podataka o tome kome je načelnik i pod kojim uvjetima prodao opžinsko zemljište. ”Škrinjarić odbija objaviti podatke, podgrijavajući time glasine da su natječaji za prodaju parcela bili namješteni prijateljima i stranačkim kolegama”, rekao je Richembergh u to doba. Barišić je inače u prošlom sazivu sabora bio jedan od najšutljivijih zastupnika.

Ono čime je ovaj zastupnik koji je u Saboru proveo tri mandata možda mogao biti zauzet jest posao u Velikoj Gorici, gdje obnaša dužnost gradonačelnika još od 2009.godine, kada je u drugom krugu dobio izore. Treći mandat osvojio je u drugom krugu izbora 2017., osvojivši 61,11 posto glasova.

Premda se u sabornici Barišićev glas baš i nije mogao čuti, o njemu se ipak ponešto moglo pročitati u medijima pa je tako otkriveno da gradonačelnikova supruga vozi luksuzni, unajmljeni Mercedes koji nije prijavljen u njegovoj imovinskoj kartici. Inače, supruga je zaposlenica Centra za obrazovanje u Gorici, dok je Barišić uz gradonačelničku i saborsku dužnost, ujedno i čelnik županijskog ogranka stranke.

Kako su tada novinari izračunali cijena novog, osnovnog Mercedesa s kojim se Barišićeva bolja polovica pojavljivala na svojem radnom mjestu iznosila je oko 298 tisuća kuna. Nikolina Barišić prema imovinskoj kartici ima plaću od oko 11 tisuća kuna, dok je Barišićeva plaća 18.000 kuna, a tu je i terenski dodatak od 1500 kuna kojega je dobivao kao zastupnik.

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA: Kovačevića sumnjiče da je primio mito, u Sabor stigao zahtjev za skidanje imuniteta jednom HDZ-ovcu i jednom SDP-ovcu

Komentari