Grupa kineskih turista preko Bregane ušla u Hrvatsku: Evo kuda su se kretali

Pixabay

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvice Tomislav Kovačević za Jutarnji je list potvrdio kako je skupina kineskih posjetitelja iz Wuhana, grada koji je zahvaćen koronavirusom, u subotu oko 14 sati posjetila nacionalni park te se u njemu prilično kratko zadržala.

“Stigli su oko 14 sati i zadržali se ovdje dosta kratko, ispod sat vremena, što je i česta pojava s grupama na proputovanju jer one obično imaju jako nabijen tempo kako bi u što kraćem vremenu što više toga obišli. Nisu koristili naše ugostiteljske niti druge usluge, a sve skupa je u autobusu bilo 29 posjetitelja, rekao je Kovačević.

Koronavirus širi se rekordnom brzinom: Hrvatsko ministarstvo preporučuje oprez!


Osim toga, potvrdio je kako je grupa na Plitvice stigla nenajavljeno te su karte kupili na licu mjesta, što je i moguće u vrijeme izvan sezone kad ne vrijedi pravilo da ulaznice treba kupiti ranije, putem interneta.

Također, Kovačević je ispričao kako je park komunikaciju s epidemiološkim službama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uspostavio na vlastitu inicijativu, nakon što su iz medija saznali da su posjetitelji iz Wuhana bili u parku.

“Kontaktirali smo ih kako bismo pitali trebamo li nešto posebno paziti, no dobili smo informaciju da zasad nema potrebe za nekim dodatnim mjerama te da će nas obavijestiti ukoliko se situacija promjeni”, izjavio je Kovačević napomenuvši kako nema informacije o najavama mogućih novih posjetitelja iz Kine.

Kineski turisti već napustili Hrvatsku

Cjepivo protiv smrtonosnog virusa neće biti spremno još godinu dana

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je za Jutarnji list kako je grupa kineskih turista iz grada Wuhana napustila teritorij Hrvatske.

Plan njihovog puta

“Riječ je o grupi turista koja je u Milano sletjela 22. siječnja i jučer su ušli u Hrvatsku. Osim na aerodromu pregledani su i na graničnom prijelazu s Hrvatskom i nije bilo nikakvih znakova bolesti. Također, vozač autobusa, inače naš državljanin, u kontaktu je s dežurnim epidemiologom Zavoda”, kaže Capak i dodaje da je vozač ozbiljno shvatio situaciju.

Kako doznaje Index, jučer je nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana stigao autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa. Na tlo Europe doputovali se avionom, i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma.

Nitko nije imao simptome bolesti.

Jučerašnji dan su nakon ulaska u Hrvatsku trebali provesti na Plitvičkim jezerima, piše Index. Danas bi, pak, tijekom dana trebali posjetiti Dalmaciju, konkretno Zadar i Dubrovnik. Nakon toga planiraju posjetiti BiH.

Virus prenose i osobe koje nemaju simptome bolesti

Kineski dužnosnici u nedjelju su objavili da je period inkubacije koronavirusa u ljudskom organizmu između jednog i 14 dana, a da tijekom tog perioda simptomi plućne bolesti koju on izaziva nisu vidljivi. Problem je, kako navode, što tijekom tog perioda virus ima sposobnost prelaziti s čovjeka na čovjeka pa je izuzetno teško ograničiti njegovo širenje.

Primjerice, u slučaju SARS-a ili ebole, zaraženi postanu opasni za druge ljude tek kada dobiju vidljive simptome bolesti. Takve je epidemije relativno lako obuzdati jer se pacijente može izolirati i uz adekvatne mjere karantene spriječiti širenje zaraze.

S druge strane, virus gripe je jedan od onih koji se šire i dok simptoma nema, ali zdravstveni dužnosnici zasad nisu spremni ustvrditi da postoji prijetnja globalne pandemije poput svojedobne situacije s tzv. svinjskom gripom.

Ali, BBC napominje da će obuzdavanje koronavirusa sasvim sigurno biti teško. Koliko točno teško, znat će se kada se utvrdi koliko jednostavno virus može prelaziti s jedne osobe na drugu tijekom perioda inkubacije.

Kao što smo izvijestili, dosad je potvrđena infekcija gotovo dvije tisuće osoba u Kini i još desetak drugih država diljem svijeta, a 56 osoba je preminulo od bolesti koja im se razvila.

“Čini se da se povećava sposobnost širenja ovog virusa”, izjavio je kineski ministar zdravstva Ma Xiaowei.

Kako piše BBC, život u gradu Wuhanu u provinciji Hubeiju, u kojem je žarište virusa, gotovo je zamro. Već nekoliko dana javni prijevoz ne funkcionira, a ni taksisti ne prevoze putnike pa su se pojavili volonteri među građanima koji dobrovoljno u bolnice prevoze osobe s mogućim simptomima, iako su lokalne vlasti i privatnim vozilima zabranile vožnju kroz središte grada.

Komentari