GLUMCI NA KOLJENIMA! ‘Zadnju financijsku potporu dobili smo u svibnju i od tada ni kune’

Foto: Kazalište Komedija

Hrvatski glumci na rubu su snaga. Od pojave koronavirusa gotovo da i nije bilo poštenih predstava, premijera stoga ih je upravo ova loša situacija zbog pandemije potaknula da upute otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću te ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek.

U pismu glumci naglašavaju kako samostalni umjetnici i kulturni radnici koji su na nezavisnoj sceni imaju nezavidnu situaciju zbog virusa. Upozoravaju da Vlada HR kontinuirano dodjeljuje potpore za očuvanje radnih mjesta svim subjektima u gospodarstvu, a jedino su samostalni umjetnici i radnici na nezavisnoj sceni dobili potpore samo za prva tri mjeseca pandemije i nakon toga više ništa.

Upravo zato mnogi od glumaca su egzistencijalno ugroženi. Otvoreno pismo, koje prenosimo u cijelosti, potpisalo je 165 glumica i glumaca, zaposlenika zagrebačkih kazališta, a supotpisalo 14 udruga u kulturi:

FOTO: Zlatko Ivančok, Ognjen Karabegović

Poštovani predsjedniče Vlade RH, poštovani ministre Marić, poštovana ministrice Obuljen Koržinek,


U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi. Priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili su pomoć za ožujak, travanj i svibanj i od tada više ništa, prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima.

Potpuno nam je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa ovu skupinu radnika i radnica u kulturi, prepuštenih snalaženju i bez apsolutno ikakve zaštite.

Pozdravljamo sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture, no ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć.
Situacija s epidemijom je, na žalost, sve ozbiljnija i mogućnost rada u kulturnom sektoru je sve manja, a time i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe. Kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori, stoga lijepo molimo da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih Potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna.

Odgovornost je ove Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike i radnice u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije. Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji.

Komentari