Državno odvjetništvo istražit će je li intendantica HNK kriva za širenje zaraze: Može dobiti i do tri godine zatvora

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Pokreće se postupak u kojem će se provjeriti svi navodi iz kaznene prijave koju je Sindikat djelatnika u kulturi podnio protiv intendantice HNK-a Dubravke Vrgoč. Potvrdili su to iz Općinskog državnog odvjetništva za Telegram.

Prijava je podnijeta još 16. studenog, a intendanticu se optužuje za širenje zaraznih bolesti. Sumnja se da je prekršila Članak 180. Kaznenog zakona za što zakon predviđa do tri godine zatvora. Do sada je već pokrenuto više postupaka na osnovu te zakonske odredbe protiv onih koji su kršili mjere propisane u koronakrizi.

U prijavi se, između ostalog, tvrdi da intendantica nije obavijestila ansamble o zaraženom statistu od kojeg se zaraza, navodno, počela širiti. No, stvar je postala još ozbiljnija nakon smrti dugogodišnjeg člana Zbora, Ante Topića, koji je preminuo od posljedica bolesti covid-19. Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi protiv Vrgoč je nakon tragičnog događaja nadopunio prijavu tvrdeći i dalje da je do zaraze došlo zbog nepoštivanja epidemioloških mjera u tom kazalištu.

Optužbe su bile i na to da je uprava HNK, nakon što je postalo jasno da se zaraza proširila, mailom od zaposlenika zahtijevala da da od liječnika zatraže antidatirane dokumente o bolovanju, kako bi ispalo da su od 4. do 13. studenoga bili u samoizolaciji, iako su u tom razdoblju najnormalnije radili u kazalištu. Teatar.hr je objavio presliku tog maila.


Kako je dosad ispričano u medijima, sve je počelo nakon predstave Seviljski brijač 29. listopada kada je jedan statist obolio od koronavirusa. Tada se, tvrdi se, on javio Upravi koja je nakon toga navodno obavijestila samo dvoje djelatnika, iako je u predstavi sudjelovalo 30 ljudi.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu sada bi trebalo naložiti policiji da ispita sve koji su u vrijeme kada se počela širiti zaraza bili u HNK. Rekonstruirat će se još jednom i potezi intendantice kako bi se utvrdilo je li u njima bilo elemenata kaznenog djela za koje je prijavljena.

Nakon što sve analizira, tužiteljstvo može odbaciti kaznenu prijavu ili protiv gospođe Vrgoč podići optužnicu. Vrgoč negira sve optužbe i tvrdi kako su u HNK provođene sve moguće zaštitne mjere.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek stala je na stranu intendantice te je ocijenila kako su tvrdnje da je intendantica Vrgoč nehajem skrivila smrt Ante Topića zlonamjerne te zatražila da djelatnici prestanu iznositi optužbe u javnost.

Komentari