Državne firme i ove će godine podijeliti božićnice: Evo tko će dobiti najviše, a koja tvrtka neće isplatiti ništa

ILUSTRACIJA / PUZ

Iako se Hrvatska nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, u državnim tvrtkama radnici će ipak dobiti božićnice. Jedna će tvrtka ipak ostati bez njih.

Pad hrvatskog BDP-a u drugom je tromjesečju, dio kojeg smo proveli u lockdownu, iznosio, prema nedavnim podacima državne statistike, dosad rekordnih 15,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je hrvatski BDP u trećem tromjesečju, u kojem smo imali kakvu – takvu turističku sezonu, potonuo 10 posto na godišnjoj razini. Podataka za posljednje ovogodišnje tromjesečje, naravno, još nema, ali već sada sve ukazuje na to da ćemo i u njemu imati poveći minus, tim više što se nalazimo u “mini lockdownu”, piše Index.

Najveća božićnica dijeli se u Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (HINA) koja je javna ustanova i ona iznosi 3500 kuna.

“Ta božićnica nije isplaćena od novca poreznih obveznika, već od ušteda koje smo napravili, od novca rezerviranog za sudske sporove, od ušteda koje je Hina imala za vrijeme koronakrize i koje su napravljene u ugovorima s drugim inozemnim agencijama. Mi svake godine, otkako poslujemo u plusu, isplaćujemo božićnice. Hinini novinari koji su mahom visokoobrazovani, imaju plaću ispod prosjeka grada Zagreba i ova je božićnica način da se kolegama prema kolektivnom ugovoru barem nadoknadi taj dio”, rekla je ravnateljica Hine, Branka Vojvodić za Index.


Izjavila je i kako iznos božićnice nije fiksan. Sindikalni povjerenik novinara Hine Davorin Dukić je pak htio objasniti da ovo što im je sad isplaćeno nije ustvari božićnica.

Na HRT-u se još pregovara

“Ovdje nije riječ o božićnici, ta isplata je prigodna nagrada koja obuhvaća sve neisplaćene primitke koji su nam garantirani kolektivnim ugovorom. Ove godine nismo primili ni regres niti uskrsnicu pa se sve skupilo i to nam se sad isplaćuje tako da je to sad prigodna nagrada. Kako smo imali velikih poteškoća u potresu i neizvjesnost radi epidemije, onda nam nisu isplaćeni ni regres ni uskrsnica, inače nam se ranije isplaćivao regres od 1000 kuna. Zbog svega toga što prije nismo dobili, sad nam se isplaćuje ta nagrada i zato se taj iznos možda čini nešto većim”, rekao je Dukić.

Na HRT-u se još pregovara oko isplati božićnica, no kako tvrdi spomenuti portal, sigurno je da će dobiti 600 kuna u bonu te postoji mogućnost da će im isplatiti i 1500 kuna božićnice.

U skladu s odredbama kolektivnog ugovora HEP grupe i sporazuma sa sindikatima, Hrvatska elektroprivreda će u prosincu isplatiti nagradu za radne rezultate svim radnicima u iznosu od 2300 kuna.

I radnici HŽ infrastrukture d.o.o. dobit će božićnice u iznosu od 1200 kuna.

“Božićnica će biti isplaćena samo u slučaju ako će ista biti isplaćena i državnim službenicima i namještenicima”, stoji u odgovoru HŽ Infrastrukture.

Hrvatske ceste d.o.o. svojim će radnicima isplatiti 1000 kuna božićnice. Hrvatske autoceste dobit će božićnicu u neoporezivom iznosu od 1000 kuna neto. Božićnica im je, navode, definirana kolektivnim ugovorom.

Ništa od božićnica u Croatia Airlinesu

Radnici Hrvatskih voda trebali bi dobiti 1500 kuna božićnice, no jš čekaju potvrdu. U JANAF-u je, navode, pitanje božićnice, kao i ostalih materijalnih prava radnika, regulirano važećim kolektivnim ugovorom JANAF-a te se postupa sukladno odredbama, a božićnica iznosi 1500 kuna.

Oni koji neće dobiti božićnici su radnici Croatia Airlinesa.

“Još u početku svibnja ove godine, radi prilagodbe uvjetima poslovanja uzrokovanim epidemijom koronavirusa, Croatia Airlines je s reprezentativnim sindikatima potpisala izmjene i dopune kolektivnog ugovora kojima je dogovoreno smanjenje vrijednosti boda za 15 posto te da ove godine neće biti isplate božićnice i regresa”, odgovorili su Indexu.

Komentari