DRUGO ČITANJE ZAKONA O OBNOVI: ‘Cementira postojeće stanje, nisu dovoljni socijalni kriteriji i ne rješava zaštićene najmoprimce!’

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Zakon o obnovi zagreba nakon potresa koji ga je pogodio 22.3. upućen je na drugo čitanje u Sabor. Prijedlozi amandmana na zakon stižu sa svih strana, Društvo arhitekata jučer je uputilo pet točaka zakona koje bi trebalo revidirati a danas je posebno kritična bila oporba u Saboru.

“Predloženi je zakon neambiciozan, cementira postojeće stanje, bavi se samo vraćanjem Zagreba u stanje prije potresa, ne razmišlja o tome kakav bi trebao biti za 10 godina, 20 godina, socijalni kriteriji nisu adekvatni, nije riješen položaj zaštićenih najmoprimaca koji će doslovno biti gurnuti na cestu”, rekao je Peđa Grbin (SDP).

“Zakon nije provediv, u njemu je puno spornih stvari”, poručila je Anka Mrak Taritaš (Glas), a Marija Selak Raspudić (Most) pak ističe da se zakonom stvara ozračje pravne nesigurnosti te se negiraju i preskaču postojeći zakonski propisi.

Miroslav Škoro (DP) ključnim označava financiranje obnove, za koje pretpostavlja ni Vlada, ni Grad Zagreba nemaju dovoljno sredstava.


“Vidim opasnost u zakonu, a to je isključivo konstrukcija obnova koja ne uvažava postulate energetske obnove. Potrošit će se veliki novci, a obnova neće biti po postulatima koje će Hrvatska uskoro biti dužna poštivati i može se dogoditi da za par godina zapravo 25.000 zgrada koje treba obnoviti neće više imati financijske kapacitete da sudjeluju u obnovi u kojoj će Hrvatska biti obavezna sudjelovati”, rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić na što mu je premjer odgovorio da za energetsku obnovu postoje drugi programi i natječaji.

Potpuno drugačiji pogled na zakon ima HDZ.

“Zakon smo postavili na tri ključna stupa: političkoj uključivosti, Vlada je prihvatila više od 25 oporbenih prijedloga, transparentnosti i solidarnosti”, rekao je Ivan Domagoj Milošević.

Dio oporbenih zastupnika prosvjedovao je zbog epidemioloških mjera koje je u utorak jednoglasno utvrdilo saborsko Predsjedništvo, a po kojima su maske obvezne, u Sabornici može biti najviše 41 zastupnik, rasprave su skraćene na deset minuta za klubove i pet za pojedinačne rasprave.

“Zahvaljujem Predsjedništvu što su desetkovali zastupnike i što je skraćeno vrijeme za rasprave”, ironizirala je Selak Raspudić.

“Nedopustivo je da se zastupnici dijele na one prvog reda i one u sobi za služinčad”, dodao je Željko Sačić (Suverenisti) koji drži da nema razloga da se ne postupi kao na konstituirajućoj sjednici u srpnju kad su zastupnici mogli sjediti i na saborskim galerijama.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković opetovao je kako je odluka Predsjedništva bila jednoglasna i utemeljena na Poslovniku sa željom da se što normalnije funkcionira i spriječi širenje zaraze koronavirusom.

Svi zastupnici mogu sudjelovati u pojedinačnoj raspravi, zamjenama, svaki zastupnik može pojedinačno govoriti, rekao je odbacivši teze da se na taj način zastupncima žele zatvoriti usta.

Komentari