DR.NOGALO: ‘Korona buja, gubimo vrijeme dok čekamo da se brisevi djece s respiratornim infekcijama obrade!’

Korona je ušla u Dječju bolnicu Zagreb (Klaićeva) i nekoliko malih pacijenata i zdravstvenog osoblja u izolaciji je. Jesen ide i prirodno nosi respiratorne infekte, a nacionalni pulmološki centar za djecu, Dječja bolnica Srebrnjak, ne radi testove na koronu. A mogu jer imaju PCR uređaje s kojima bi to mogli raditi, pišu 24sata.

 Novi ravnatelj, dr. sc. Ivo Dumić-Čule, kaže da su u tijeku pripreme za uvođenje testiranja na Covid-19, ali zasad nije čvrsto definirano kad će to biti.

 – Bolnicu je obišao nacionalni koordinator te je sa stožerom bolnice definiran način prikupljanja i pripreme uzoraka. U narednim tjednima osigurat će se preduvjeti za testiranje. Sam uzorak je infektivni materijal i bilo kakvo nestručno rukovanje ili neadekvatan prostor za obradu mogu dovesti do prodora virusa u bolnicu, što apsolutno nikom nije cilj – rekao je za 24sata.

Dr. sc. Boro Nogalo bez dlake na jeziku pita:


– Gdje je tu pošten odnos prema djeci i zaposlenicima? Korona buja, gubimo vrijeme dok čekamo da se brisovi djece s respiratornim infekcijama obrade u drugim centrima. Imamo opremu i ljude da radimo testove na koronu. Pa na temelju te opreme i ljudi Srebrnjak je i dobio projekt od Europske komisije za izgradnju Translacijskog centra vrijednog 60 milijuna eura.

Upravo će se o tom projektu raspravljati danas u Skupštini Grada Zagreba. Projekt kasni godinu dana i sadašnji ravnatelj pokušava ga pokrenuti s mrtve točke te u tihome modu radi na tome da Europska komisija produlji rok da iskoristimo novac i zaista napravimo taj centar. No zanimljiv je njegov podnesak skupštini u kojem se poziva na nedavnu analizu privatne tvrtke PwC koja je proglasila projekt neodrživim. Dr. Nogalo osvrnuo se i na to:

– Nakon svih recenzenata iz EK koja je prihvatila projekt, netko iz Zagreba kaže da je neodrživ.

Komentari